Félmillió óráról hiányoztak az első félévben a háromszéki iskolások

Jelentősen nőtt az első félévben az igazolatlan hiányzások és bukások száma a háromszéki iskolákban. 

A Kovászna megyei tanfelügyelőség szerint az elmúlt hat évben nem volt ilyen jelentős a hiányzások és a bukások száma. Az első félév lezárása után 2 456 diák bukott meg egy vagy több tantárgyból, a diákok fele 5-8 osztályos. 264 diáknak vonták le a magaviseletét hetesnél kisebb jegyre, főleg az igazolatlan hiányzások miatt, míg 2016 első félévében 188 diákot büntettek ily módon. 1119 diákot nem zártak le a félév végén, 410-el többet mint előző évben. 

A jelentés szerint a Kovászna megyei diákok

498 465 hiányzást gyűjtöttek össze

, ezeknek több mint fele igazolatlan hiányzás volt, pontosabban 255 663. Átlagosan 18,8 hiányzás jut egy diákra, ezek közül 9,64 igazolatlan hiányzás. A legtöbbet a szakiskolás diákok hiányoztak (31,72 hiányzás), a középiskolások átlaga 21,43, míg az általános iskolásoknál 19,90 hiányzás jut egy főre. 

A líceumok ranglistáját igazolatlan hiányzások miatt a Kós Károly és a Constantin Brâncuşi szaklíceumok vezetik 18,71 és 13 igazolatlan hiányzással diákonként. A legkevesebb hiányzást a Kézdivásárhelyi Református Kollégium és a Székely Mikó Kollégium gyűjtötte össze, itt az átlag kevesebb mint egy hiányzás diákonként. Az általános iskolák közül a sepsiszentgyörgyi Néri Szent Fülöp iskolában gyűlt össze a legtöbb hiányzás. Ez az oktatási intézmény vitte el a megyei rekordot is, 45,35 hiányzás jut egy gyerekre. 

A hiányzások és iskolaelhagyás megfékezésének érdekében a tanfelügyelőség arra kérte az oktatási intézményeket, hogy kísérjék figyelemmel a diákokat és tisztázzák, hogy mi az oka a hiányzásoknak és az iskolából való kimaradásnak, ugyanakkor növeljék az intézmények bejáratainál a felügyelő személyzet számát. 

 

Kimaradt?