Sok a munkabaleset a háromszéki építőiparban és fakitermelésben

A munkavégzés közben bekövetkezett súlyos sérülésekkel vagy halállal járó balesetek számának emelkedésére hívja fel a figyelmet a Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár. Az intézmény összesítése szerint tavaly 34 munkabaleset történt Kovászna megyében, ezek közül kettő volt halálos kimenetelű, egy esetben az áldozat rokkant maradt.

A háromszéki nyugdíjpénztár jelentéséből kiderült, hogy az azt megelőző évekhez képest, tavaly ugrásszerűen megemelkedett a munkavégzés közben bekövetkezett sérülések száma. Mint a jelentésből kiderül a munkabalesetek többsége az alkalmazottak hibájából következett be, mert nem használtak védőfelszerelést, vagy nem megfelelő manővert hajtottak végre.

Az okok között szerepel az alkalmazottak hiányos felkészítése és felszereltsége, vagy az, hogy a munkaadó nem biztosított megfelelő felügyeletet vagy nem ellenőrizte megfelelően alkalmazottai tevékenységét.

Háromszéken 2014-ben és 2015-ben 25-25 munkabalesetet jegyeztek, ezzel szemben tavalyra számuk 34-re ugrott. A nyugdíjpénztár tavaly 51 000 lejt fizetett ki a munkabalesetben sérültek orvosi ellátására, további 4000 lejt fizettek foglalkozási betegségek gyógyítására és munkabalesetben elhunytak hozzátartozóinak kárpótlásként 23 000 lejt fizettek.

Emellett munkavégzés közben elszenvedett baleset miatti betegszabadságok idejére 63 000 lejt fizetett tavaly a háromszéki Nyugdíjpénztár. Kovászna megyében az elmúlt esztendőben 332 000 lej értékben fizettek 28 személynek rokkantsági nyugdíjt, és 30 utódlási nyugdíjt a munkabalesetben vagy foglalkozási betegségben elhunytak hozzátartozóinak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?