Spontán tiltakozásba kezdtek a pénzügyi igazgatóságok alkalmazottai

Spontán tiltakozásba kezdtek hétfő reggel országszerte a pénzügyi igazgatóságok alkalmazottai. Az egységes bértörvény tervezetével elégedetlenek, mert a jogszabály értelmében 20 százalékkal csökkenne a bérük.

"A közalkalmazottak országos szakszervezete tájékoztatja a nyilvánosságot a pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézményekben kitört spontán tiltakozásról, amelyet az indokol, hogy az egységes bértörvény tervezete 20 százalékos bércsökkenést irányoz elő számukra” – olvasható a közleményükben.

A szakszervezet szerint a törvénytervezet sérti az alkotmányt azáltal, hogy nem tartja be az alkotmánybíróság 2016/794-es döntését. Ez előírja, hogy a kormánynak és a parlamentnek szavatolnia kell az ugyanazon munkaköri csoporthoz tartozó közalkalmazottak béregyenlőségét, függetlenül attól, hogy melyik intézmény alkalmazásában állnak. A közlemény szerint a törvénytervezet nem teszi lehetővé az alkotmánybírósági döntés maradéktalan gyakorlatba ültetését.

A szakszervezetisek ugyanakkor kérik a 35-ös cikkely eltörlését is, amely az alkalmazottak tisztség szerinti újrabeosztását írja elő, arra hivatkozva, hogy versenyvizsgával foglalták el tisztségeiket, ugyanakkor kérik annak a cikkelynek az eltörlését is, amely szerint az állások felmérése után megszabnának egy alapfizetést.

A szakszervezetisek követelik továbbá, hogy azok a bérek, amelyek magasabbak, mint a bérrácsban megállapított fizetések, maradjanak meg a jelenlegi szinten, kérik ugyanakkor azt is, hogy minden intézményben egyenlő bérezésben részesüljenek az alkalmazottak.

A szakszervezet figyelmeztet, hogy ha a politikusok nem kezelik "kellő komolysággal és felelősséggel" az egységes bértörvény tervezetét, fennáll a veszélye, hogy a tiltakozások a teljes közigazgatási szférára kiterjedjenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?