Tervezet: legalább 25 napos legyen az alkalmazottak pihenőszabadsága

A Nemzeti Liberális Párt több szenátora iktatott egy törvénytervezetet a felsőházban, amely szerint a romániai alkalmazottaknak évente legalább 25 nap pihenőszabadság jár, és egyik közülük a születésnapjuk – írja a news.ro.

A jogszabály a munka törvénykönyvét módosítaná. Az előterjesztők a javaslatukat azzal indokolják, hogy a jelenleg a romániai alkalmazottak rendkívül túlterheltek, és rengeteget túlóráznak, mert csak így tehetnek szert elfogadható jövedelemre.

A liberális szenátorok egy felmérésre is hivatkoznak, amely szerint a romániai magánszférában dolgozók 70 százaléka, illetve a közalkalmazottak 40 százaléka munkafüggő vagy túlórázik. A szabadságuk időtartamának növelése szerintük csökkenti a szellemi és fizikai túlterheltségük káros hatásait.

Az előterjesztők ugyanakkor azt is javasolják, hogy a teljes állású alkalmazottak munkaideje napi 10 órára is nőhessen, azzal a feltétellel, hogy a heti ledolgozott órák száma 40 maradjon. Így szerintük lehetőség nyílik arra, hogy – ha a munkaadó is jónak látja – heti négy órát dolgozzanak, három napjuk pedig szabad legyen.

Kimaradt?