Szatmári középiskolák kampányoltak a diákok kegyeiért

Tanügyi vásárt tartottak Szatmárnémetiben a leendő középiskolások számára. A rendezvényen húsz megyei középiskola jelent meg az intézményét népszerűsítő anyagokkal és standdal, ezeknél pedig péntek délutánig közel ezer kisdiák érdeklődött a továbbtanulási lehetőségek iránt.

A rendezvényen a középiskolások kisebb műsorokkal és etűdökkel is készültek, a nyüzsgő hangulatban pedig mindenki elbeszélgethetett az adott intézmény képviselőivel.

A rendezvény fontosságáról Adriana Dîndă szaktanfelügyelő, az esemény egyik szervezője beszélt, aki szerint a tanügyi vásár lényege és nagy előnye az, hogy a diákok egy helyszínen megismerhetik Szatmár megye legtöbb középiskoláját. Betekintést nyerhetnek az intézmények működésébe, megismerkedhetnek az ott tanuló diákokkal és az ott tanító pedagógusokkal, akik közösen minden kérdésre válaszolnak.

„Az előző évek tapasztalatai és visszajelzései alapján azt a következtetést vontuk le, hogy egy ilyen rendezvény létfontosságú Szatmár megyében. Itt a diákok teljeskörű tájékoztatást kaphatnak a továbbtanulási lehetőségeikről, valamint ez nagy előnyt jelen a vidéken tanuló diákok számára is, akik megismerhetik a legtöbb líceum adta lehetőséget, legyen szó elméleti vagy akár szakoktatásról” – mondta a szakember.

A gimnazisták a magyar tannyelvű középiskolák mindennapjaiba is betekintést nyerhettek, ahol a diákok mutatták be a tanintézményeiket, az ott tanulók közösségét és elért eredményeiket. A népszerűsítő szórólapok mellett, amelyek tartalmazták az adott iskola induló szakjait, az érdeklődők egy kisfilmet is megtekinthettek az intézményekről, amelyeken diákok és tanárok egyaránt érveltek az oktatási intézmény mellett. Az iskolásjuk mellett kampányoló diákok szerint két fontos komponense van egy versenyképes középiskolának: a jó oktatás és a jó közösség.

„Szerintem a mi iskolánkban nagyon jó a közösség. A diáktanács is próbálja minél színesebbé tenni a tanulók hétköznapjait, hogy jól érezzék magukat az iskolában. Emellett egy nagyon jól felszerelt iskola vagyunk. Minden osztályban van interaktív tábla, amelyet a tanárok szinte minden órán használnak, hogy még érdekesebbé tegyék számunkra a tananyagot. Én azért választottam 8-os koromban a Hám Jánost, mert ugyan előtte is odajártam és már ismertem a tanárokat és a diákokat, tudtam hogy egy színvonalas intézmény. Azok számára, akik nem ismerik az iskolát csak jót tudok mondani és hogy bátran válasszák ezt, mivel nagyon jó tanáraink vannak, akik felkészítenek az életre, a jövőnkre” – mondta Szilágyi Eszter a Hám János Romai Katolikus Teológiai Líceum diáktanácsának elnöke.

A jó közösséget és a színvonalas oktatást emelte ki Simpf-Boros Imola a Szatmárnémeti Református Gimnázium iskolapszichológusa is, aki szerint azért jó választás a középiskolájuk mert az értékteremtő tevékenységükkel az intézményben baráti, családias és szeretetteljes a hangulat.

„A Református Gimnázium jövő évtől három líceumi osztályt indít, illetve egy gazdasági szakértő osztályt is indítunk, ami szakosztálynak felel meg, viszont négy éves képzést biztosít. Emellett megtanítjuk a diákjainknak a családi békét, a családszeretetet, illetve a valláshoz való tartozást. Ez az amivel a mi iskolánk pluszban tud biztosítani, más középiskolákhoz képest” – mondta a pedagógus.

Rácz Gyopár a Kölcsey Ferenc Főgimnázium 9. osztályos diákja egyáltalán nem bánta meg, hogy ezt a középiskolát választotta. Elmondása szerint számára ez az intézmény az amely a legtöbb lehetőséget tudja nyújtani arra, hogy a jövőbeli terveit megvalósíthassa, mivel egy olyan közösség tagja lett, amelyet más iskola nem tud nyújtani.

„Nagyon jó az oktatás az iskolában és egy nagyon összetartó közösség vagyunk. Nyílván ezekre csak akkor jön rá igazán az ember, amikor a közösség részévé válik. Számomra azt jelenti kölcseysnek lenni, hogy nem vagyok elveszve a nagyvilágban, érzem, hogy van egy helyem és ez így egy nagyon nagy segítség abban, hogy a tanulás terén is a legjobbat hozzam ki magamból és elérjem a céljaimat, ezért tudom mindenkinek a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumot ajánlani” – mondta Rácz Gyopár.

Gnándt Zoltán tanfelügyelő-helyettes szerint a tanügyi börze gyakorlatilag egy reklámbörze is, ahol minden iskola igyekszik becsalogatni a diákokat a saját tanintézményébe, ezeknek pedig fontos eleme, hogy ebben a diákok is aktívan részt vesznek.

„A tavalyi évekhez képest nagyon fontos különbség az, hogy a megyében robbanásszerű sikertörténete van a duális képzésnek. Egészen eddig duális képzés csak Nagykárolyban volt, viszont a következő tanévtől 13 olyan osztály lesz, ahol duális képzésre lesz majd lehetőség Szatmár megyében. Emellett pedig 37 osztály esetén megmarad a hagyományos szakképzés folyatására, illetve elkezdésére. Gyakorlatilag egy reklámbörzéről van szó, ahol minden iskola igyekszik a diákokat becsalogatni a saját tanintézményébe. Minden iskola igyekszik teljes képet nyújtani, egyrészt arról, hogy milyen líceumi osztályok fognak indulni. Ezen kívül pedig minden iskola egy kicsi kampányszerű bemutatóval is készül. Nagyon fontos eleme ezeknek a bemutatónak, hogy a diákok valósítják ezt meg. Ahol van diáktanács, ott ezen szervezetek vállalják fel ezt a nem könnyű feladatot, de ezt nagyon lelkesen és nagyon céltudatosan teszik minden évben” – mondta a Maszolnak a tanfelügyelő-helyettes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?