Hatodszor tartanak Édesanyák Hetét Csíkszeredában

Az anyák napját követő héten szervezi meg hatodszorra az Édesanyák Hetét a Csíki Anyák Egyesülete Csíkszeredában. A május 8-tól 13-ig tartó rendezvénysorozaton többek között a szüléssel, a gyermekneveléssel, a kicsik egészségével kapcsolatos előadásokon vehetnek részt az érdeklődők. Idén az apáknak is szentelnek egy napot.

A rendezvénysorozat első mozzanataként, hétfőn megöntözték a Mikó-vár előtt található Születésfát, majd átvonultak a rendezvénynek egész héten otthont adó csíkszeredai megyeháza márványtermébe. Itt a köszöntőbeszédek után Lőrincz Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének Székelyföldért felelős területi elnöke tartott előadást az általuk indított, a családon belüli erőszak megfékezését célzó NEEEM!-kampányról. Ezek után tetőfokára hágott a hangulat, mivel gyermektáncházat tartottak, kicsik és nagyok együtt énekelték a népdalokat és táncoltak rájuk. A kikapcsolódás után dr. Zöld Enikő és dr. Törzsök Anikó gyermekgyógyász szakorvosok adtak hasznos tanácsokat arra az esetre, ha beteg a gyermek.

Kedden délelőtt 11 órától zenebölcsődével indul a nap, majd a társasjátékok gyermekeknek nyújtotta lehetőségeiről beszélgetnek. Délután Túlzsúfolt gyermekkor címmel tartanak előadást, majd gyógytornász segítségével hordozási tanácsokat kapnak az anyukák, akik a babák mozgás-, gerinc- és csípőfejlődésről is hasznos információkat tudhatnak meg. Ezt követően az iskolai és interneten történő zaklatásról, a bullyingról tart a pszichológus előadást.

Szerdán délelőtt meseterápiás csoportfoglalkozásokkal indul a nap elemista gyerekeknek, ezzel párhuzamosan pedig kötözési technikák bemutatásával hordozós találkozást tartanak. Délután TESTközelben – A tükör, és akit benne látunk címmel pszichológiai előadását hallhatnak az érdeklődők, majd a bőrgyógyász szakorvos édesanya tart bőrgyógyászati útmutatót kismamáknak, édesanyáknak. Az estét további két orvos előadása zárja, a diabetológus szakorvos és az endokrinológus szakorvos a gyermekek egészséges táplálásáról beszélgetnek.

Csütörtökön 11 órától Anyaillat – lélekiránytű a jelen értékeléséhez, avagy miként fér meg egymás mellett az archaikus csángó beszéd és az amerikai doterra olajok témában tartanak előadást. A csütörtök délutáni programokkal nyitnak az édesapák felé, Apák, férfiak, példaképek címmel székelyföldi tizenévesek példaképeiről beszél a szociológus, majd a pszichológussal Összehangolt lelkek témában beszélgethetnek. Az Apák a gyermeknevelésben címmel a 2016-os Apa-Fia tábor résztvevői osztanak meg érdekes élményeket, tapasztalatokat az érdeklődőkkel.

Pénteken 11 órától kézműves foglalkozást tartanak az óvodásoknak, délután pedig magyarországi orvosok adnak elő Erotika a szülés előtt, alatt és után, majd pedig Családközpontú császár címmel. Szombaton délelőtt a kicsiknek bábelőadást mutat be az egyesület amatőr bábcsoportja, majd 12 órától tombolahúzással zárják az Édesanyák Hetét.

Az egész rendezvény alatt lehetőség lesz adónk két százalékát a Csíki Anyák Egyesületének ajánlani, ugyanakkor adományokat fogadnak a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete új székházának, az Összefogás Házának a felépítéséhez.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?