Új iskolaalapítási okiratról szavaztak Marosvásárhelyen

Bár a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létezik, működik, nincs iskolaalapítási okirata – ezért a városi önkormányzat csütörtöki rendkívüli ülésén, több órás vitát követően új okiratot fogadott el.

Az RMDSZ városi szervezetének elnöke, Vass Levente, illetve az önkormányzati frakció elnöke, Csíki Zsolt a tanácsülés előtt egy órával sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elfogadják a Szabad Emberek Pártja (POL) határozattervezetét az iskolaalapításról.

Vass Levente elmondta, az RMDSZ szeretné megmutatni, hogy „nem az dolgozik a legtöbbet, aki a leghangosabb”, és a közösség érdekében támogatja a POL-beadványát. Még a tanácsülés napján, másfél órával a kezdete előtt levelet küldtek a Szabad Emberek Pártja vezetőjének Dan Mașcanak, valamint Radu Bălaș, Mark Hermann és Györfi Júlia önkormányzati képviselőknek az RMDSZ módósító javaslatairól. Vass szerint úgy vélték, egy óra elég idő arra, hogy a POL-képviselők elolvassák, megvitassák és kiegészítsék a határozattervezetüket.

Ennek előzménye, hogy az RMDSZ is kezdeményezett egy tanácsi határozatot, de azt a városháza jegyzője nem láttamozta. A POL azt mondta, ilyen tervezetet nem támogat, és kidolgozta a sajátját, amelyet május 2-án nyújtott be a városházára, hogy napirendre kerüljön a a csütörtöki rendkívüli ülésen. „Az ügyszeretetre való tekintettel támogatjuk a POL kezdeményezését” – jelentette ki Vass Levente.

Együttélés, de az egyik fél nem akarja

Ahhoz képest, hogy egy operatív és gyors ülés elé nézett a testület, az első napirendi pont vitája közel három órát tartott, egy szünettel, illetve a teremben jelen levő Dana Stănescu és Holló László hozzászólásával. Előbbi az Unirea Főgimnázium igazgatónője, aki az együttélésről, a közös iskola, a román és a magyar közösség eredményeiről beszélt, azt ecsetelve, hogy mennyire jó volt addig, amíg a városháza és a katolikus egyház között a szerződés meg nem született.

Az igazgató asszony arra is kitért: beletekintve a szerződésbe, elborzadva vette tudomásul, hogy 2018-19-re az Unireának már nem csak a B, de a C épületből is kell költöznie. Holló László, a Katolikus Státus elnöke a jelenlegi helyzetről beszélt, arról, hogy egy szerződés két fél közös akaratából jön létre. Radu Bălaș arra figyelmeztette az unireás vezetőket, hogy szép dolog az együttélés, de ha az egyik fél nem akar a másikkal együtt élni, akkor azt kár erőltetni.

Ugyanakkor – tette hozzá, – a válást követően sem kellene egymást bántani. A POL-képviselő arról is beszélt, hogy tavaly értette meg igazán a magyar közösség problémáját, azt, hogy az elrománosodás veszélyétől tartanak, hiszen szokásaikat, nyelvüket, kultúrájukat csak saját intézményeikben, iskoláikban, saját nyelvükön őrizhetik meg.

Létezik iskola, de nincs születési bizonyítványa

Hat hónapja robbant ki a katolikus gimnázium körüli vita – emlékeztetett Csíki Zsolt, hozzátéve, hogy azóta sem született bírósági döntés arról, hogy törvénytelenül működne a tanintézmény. Ennek ellenére a tanfelügyelőség megakadályozta, hogy a cikluskezdő osztályokba beiratkozhassanak a tanulók. Szövérffi László jegyző is egyetértett azzal, hogy az iskola létezik, működik – éppen ezért, szerinte nem lehet újat alapítani.

Az alapítási okirattal kapcsolatban Mark Hermann kifejtette, nincs születési bizonyítványa az iskolának, ellenben van személyazonosságija, sőt diplomája is, hiszen a működési engedélyt megadta neki annak idején az ARACIS, ahogyan a közegészségügyi hivatal, illetve a sürgősségi és katasztrófaelhárító hatóság is jóváhagyta a működését.

Tehát „nem iskolát alapítunk, hanem egy okiratot hozunk létre” – fogalmazott Bakos Levente, akivel sem Szövérffi, sem Horațiu Lobonț, az iskolákért felelős igazgatóság vezetője nem értett egyet. Azzal viszont mindenki egyetértett, hogy létezik a Római Katolikus Teológiai Líceum, működik, de a további határozatokkal, döntésekkel kapcsolatban eltértek a vélemények. Végül hosszan tartó vita után – az RMDSZ és a POL képviselői többséget alkotva a testületben – elfogadták az iskolaalapító oklevél létrehozását.

Ha megszűnik a katolikus iskola, megszűnik a bérleti szerződés is

Holló László az újságírók kérdésére válaszolva elmondta, az egyház és a polgármesteri hivatal között 2014. dec. 15. létrejött szerződés magába foglalta a katolikus státusnak az iskola alapítási igényét, illetve a szerződést ettől tette függővé. A 2008-ban létrehozott szerződést sem tartotta tiszteletben a polgármesteri hivatal.

A katolikus egyháznak az volt a szándéka, hogy egy katolikus iskolát hozzon létre, a városházának pedig az, hogy az Unirea Főgimnázium számára biztosítsa az épület használati díját. Ha rosszul alakulnak a dolgok, bizonyítást nyer az, hogy az iskola léte törvénytelen, illetve, ha az iskolát valamilyen formában megszüntetik, abban az esetben, minden további nélkül a szerződés felbomlik. „Ami azt jelenti, hogy a bérleti szerződés felbomlik és egy teljesen új helyzet áll elő” – magyarázta a Státus elnöke.

Címlapi illusztrációnk forrása: bonumtv.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?