Eurostat: több román állampolgár szült külföldön, mint itthon

Nagyon fontos a határon túl élő román közösség, különösen az, amely a munkaerő szabad mozgását kihasználva él az Európai Unió országaiban, főleg ha figyelembe vesszük, hogy tavaly több gyerek született külföldön, mint itthon - jelentette ki kedden Andreea Păstîrnac külhoni románokért felelős miniszter, az ifjúsági és sportminisztérium által ebben a témában szervezett eseményen.

„Mintegy 4,4 millió román állampolgár él a határokon túl és az Eurostat statisztikái szerint tavaly először esett meg az, hogy a határon túl több gyerek született, mint itthon. Ezek a számok nagyon sok kérdőjelt felvetnek arról, hogy miként képzelik el e fiatalok a mobilitáshoz való jogukat, a külföldön való tanuláshoz és munkavállaláshoz való jogukat és hogy ebben a körforgásban hol kap helyet szülőhazájuk, Románia” - nyilatkozta a külhoni románokért felelős miniszter.A minisztérium szerint a legfontosabb probléma az oktatás, mert a határon túl élők „döntő többsége” fiatal, akik nem tanulják rendezett körülmények között a román nyelvet. A minisztérium tankönyvekkel és digitális tankönyvekkel látná el a külföldön élőket, hogy segítsen ezen a helyzeten.

A miniszter beszélt azokról az ösztöndíjakról is, amelyeket a Romániában tanuló, külföldön élő diákok kapnak. Păstîrnac szerint mintegy 4 000 fiatalról van szó, akik az ország „nagykövetei” lesznek, amikor visszatérnek választott hazájukba.

A miniszter fontosnak nevezte a külhoni románok szervezeteit, amelyek nem csak Romániával, hanem elsősorban az ottani helyi hatóságokkal és kormánnyal tartják a kapcsolatot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?