Heves román-magyar vita a sepsiszentgyörgyi Pro Urbe-díjról

Heves vitát váltott ki a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ülésén az idei Pro Urbe-díj odaítélése. A sepsiszentgyörgyi tanács csütörtökön sokadik nekifutás után döntött arról, hogy a jelenleg zajló Szent György Napok keretében Dancs Árpád zenetanárnak, a Székely Mikó Kollégium népi együttese megalapítójának, a nagynevű tanintézmény himnusza írójának ítéli oda a díjat.

Az idei Pro Urbe-díj odaítéléséről korábban már két tanácsülés alkalmából is vitáztak a román és magyar tanácstagok. Csütörtökön Rodica Pârvan szociáldemokrata párti tanácstag ismét sérelmezte, hogy az önkormányzat nem fogadta el a javaslatukat, miszerint idén legyen két díjazott, vagy ha ez nem lehetséges, akkor Ioan Cucu ortodox pópa részesüljön az elismerésben. Ezt a javaslatot a tanácstagok többsége nem fogadta el.

Rodica Pârvan szerint három év után itt lenne az ideje, hogy a román közösség erre érdemes személyisége kapja meg a kitüntetést. Véleménye szerint javaslatuk elutasításával tovább mélyült a szakadék a sepsiszentgyörgyi román és magyar közösség között. Leszögezte: nincs kifogásuk a díjazott személye ellen, viszont pofoncsapásként élik meg, hogy a román közösség jelöltje, Ioan Cucu nem kaphatta meg az elismerést. A szociáldemokrata tanácstag bejelentette, hogy tiltakozásképpen a városnapok idejére elmegy a városból, sőt a következő három tanácsülésen minden határozatra nemmel szavaz majd.

Válaszul Antal Árpád polgármester kifejtette: az önkormányzat korábban pozitív gesztust tett, amikor támogatták Stela Buda pedagógus Pro Urbe-díjra jelölését, holott tevékenysége magyarellenes volt. Az ilyen pozitív gesztusokra nem érkeztek válaszok, azóta is folyamatosan gátolják a szimbólum használatot és egyes építkezéseket a városban, a prefektusok fékként működnek Kovászna és Hargita megyékben.

„Belekerültünk egy negatív spirálba. Készek vagyunk ezt lenullázni és újrakezdeni a viszonyt, de az nem lehet, hogy csak egyik irányból érkezzen pozitív gesztus, a másik fél semmit nem tesz” – fejtette ki a polgármester.

Rodica Pârvan felháborítónak tartotta, hogy valamiféle bosszúképpen nem adják oda a Pro Urbe-díjat Ioan Cucu ortodox popának és kifejtette: előre aggódik mi lesz majd jövő esztendőben a Nagy Egyesülés centenáriumának évében. Antal Árpád hozzátette: a centenárium évében valóban tisztázni kell egyes ígéreteket, a román államnak el kell számolnia a magyar közösségnek tett egyes ígéretek betartásáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?