Helikopterleszállóra pályázik a csíkszeredai megyei kórház

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház egyike azon 35 megyei sürgősségi kórháznak Romániában, amely finanszírozást igényelhet a sürgősségi betegellátó egysége fejlesztésére az Európai Uniótól, a Regionális Operatív Programon keresztül, amelyben szerepelne a hosszú ideje gondot jelentő hiányzó helikopterleszálló kialakítása is – közölte Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkári kabinetje videokonferencián értesítette a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsát szerdán. Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Demeter Ferenc kórházmenedzser, Fülöp Enikő a kórház gazdasági igazgatója, valamint Kacsó Jolán osztályvezető főorvos a videokonferenciát követően már javasolták is az előkészületek megkezdését.

A finanszírozási programban új pályázati lehetőséget hoznak létre, amely révén a megyei tanácsok alárendeltségébe tartozó,  sürgősségi betegellátó egységeknek helyet adó épületek felújítását vagy felszerelését kívánják támogatni. A jövő héten jelenik meg közvéleményezésre a pályázati útmutató.

A megyei tanács és és a kórház vezetősége korábban már felmérte a jelenlegi helyzetet, Borboly ezt követően tárgyalt Bukarestben Florian-Dorel Bodog egészségügyi miniszterrel.

A legnagyobb gondok, hogy a jelenlegi sürgősségi betegellátó egység termeinek mérete és vagonos elrendezése nem felel meg a követelményeknek, ezért szükséges az épület bővítése. A betegforgalom és megköveteli az átépítést: 27 268 sürgősségi esetet láttak el 2015-ben, tavaly pedig 25 634-et. Idén ez idáig 6031 páciens érkezett a csíkszeredai sürgősségre. Ezek a számok is azt a tényt erősítik meg, hogy szükség van a sürgősségi eseteket ellátó épület bővítésére.

A bővítési elképzelések szerint az új épületrészben az alagsor és a földszint kizárólag a sürgősségi betegellátó egységet szolgálná ki, ezek fölött négy szint különböző osztályoknak adna helyet, a negyedik szint teraszán pedig egy helikopterleszálló pálya kapna helyet. A Regionális Operatív Programból az alagsor, földszint és a leszállópálya kialakítására lehet forrásra pályázni.

Kapcsolódók

Kimaradt?