Akár börtön is járhat azért, ha a gazdák levágják a kutya farkát

Állatok indokolatlan elpusztításáért vagy kínzásáért 1-től 3 év szabadságvesztés kiszabását ajánlotta a képviselőház jogi bizottsága, súlyos esetben pedig 7 évre is felmehet a büntetés. Az állatok bántalmazása elleni törvénytervezetet kedden tárgyalta az alsóház  szakbizottsága.  

A jogászképviselők ezzel valójában lecsökkentették a szenátus jogi bizottsága által előírt büntetéseket, amelyek 2-től 7 évig terjedő, illetve súlyos esetben 10 évig terjedő szabadságvesztést szabtak meg azok ellen, akik szándékosan és indokolatlanul háziállatot vagy fogságban lévő vadállatot megölnek, rájuk lőnek, állatok közti viadalt szerveznek, élő állatot használnak fel más állatok idomításához, az állatokat megsebzik vagy kínozzák, illetve nem gyógykezelési okból sebészeti beavatkozást végeznek el rajtuk, mint amilyen például a farok vagy a fülek levágása, a hangszálak eltávolítása, a fogak hegyesre csiszolása, karmok lemetszése. 

A börtönbüntetés mellett a bírói testület 5-10 évre eltilthatja a vádlottat az állattartástól a tervezet szerint. 

Terhelő körülmény lenne, ha az állatot bántalmazó személy feladatkörébe tartozik az állatok védelme, ellátása, gondozása, idomítása, orvosi kezelése, vagy ha a bántalmazást két vagy több személy követte el - ilyen esetekben a börtönbüntetés 2-7 év lehet. 

A javaslat szerint 5 000 és 30 000 lej közötti pénzbírság szabható majd ki azokra, akik rossz körülmények között tartanak állatot. 

A törvénytervezetről a képviselőház plénuma fog döntő fórumként szavazni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?