Schweighofer: GPS nyomkövető nélkül nem lehet fát szállítani a vállalat számára

Kizárja beszállítói sorából a Holzindustrie Schweighofer azokat, amelyek nem látják el teherautóikat a Timflow nyomonkövetési rendszerrel - közölte kedden az Agerpres hírügynökséggel a vállalat. 

A Holzindustrie Schweighofer 2017 áprilisától vezette be a Timflow rendszert, amely lehetővé teszi a farönkszállítmányok GPS nyomkövetését a rakodási helyszíntől egészen a gyárkapuig. 

"A Holzindustrie Schweighofer átfogó akciótervet dolgozott ki annak érdekében, hogy harcoljon a törvénytelen fakitermelés ellen Románában. A vállalat fontos intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy megerősítse ellátási láncát, így csak a legálisan kitermelt faanyag lépheti át gyáraink kapuit" - olvasható a vállalat közleményében. 

A rendszert 2017 áprilisában indították el, és közlésük szerint jól működik. 

Az idézett dokumentum hozzáteszi: elindulása óta a vállalat körülbelül 3 500 szállítmányt regisztrált a rendszerbe, és mintegy 70 személy regisztrált a weboldalon, azaz kért hozzáférési jogot a szállítmányok adataihoz a www.timflow.com weboldalon. 

"Idáig egyetlen fuvart sem kellett visszautasítani. Az adatokat feldolgozó kollégák közlése szerint a beszállítók megértették és elfogadták, hogy a vállalat nem fogad el kétes eredetű faanyagot. A Holzindustrie Schweighofer azt kérte beszállítóitól, hogy szereljenek a Timflow rendszerben működő GPS nyomkövető készüléket azokra a járműveikre, amelyekkel gyáraiba faanyagot szállítanak. Többségük eleget tette ennek a kérésnek, azonban nem mindenki. Azokat, akik nem fogadták el a Timflow rendszert, eltávolítottuk a Holzindustrie Schweighofer ellátási láncából" - szögezi le a közlemény. 

Hatásos volt a zöldek akciója

Mint arról már korábban beszámoltunk, a civilek nyomására a Forest Stewardship Council  (FSC) február közepén megvonta a fenntarthatósági tanúsítványt és elhatárolódott az Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozótól. Arra bátorították a fafeldolgozót, hogy küszöbölje ki a hibákat, és indítsa el a folyamatot a tanúsítvány visszaszerzéséhez.

A tanácshoz azt követően fordultak a zöldek, hogy romániai de-clic nevű fórum petíciót indított, amelyet negyedmillió romániai, németországi és ausztriai írt alá. A környezetvédők szerint a Schweighofer illegálisan kitermelt fát is átvesz romániai fafeldolgozóiban, sőt bónuszrendszerrel bátorítja a plusz famennyiséget szállító partnereit, ugyanakkor a rönkfamérésnél nem elfogadott módszereket használ.

Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap romániai igazgatója korábban a Maszolnak megerősítette, a Forest Stewardship Council lépése azt jelenti, hogy a fafeldolgozó a bizonylat hiányában már bajosan szállíthat fát a piacon. "A nyugati piac nagy részén ha bárki látja ezt a bizonylatot a termékeken, tudja, hogy abban a cégben meg lehet bízni, valóban tesz a fenntarthatóságért. Ezentúl viszont az osztrák fafeldolgozó nem használhatja ezt a logót, így a felhasználók fele is nagyon kemény jelzés, hogy gondolják meg, honnan vásárolnak" - mondta.

Csibi Magor jóslata be is vált, a Hornbach, a francia Leroy Merlin után Európa egyik legnagyobb barkácsáruháza, a Brico Dépôt is felbontotta az együttműködését a Schweighoferrel márciusban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?