Critical Mass: Donald Trumpnak üzentek a szatmárnémeti kerékpárosok

A globális felmelegedés tagadóinak üzentek szombaton a kerékpárosok Szatmárnémetiben. A Föld napja alkalmából szervezett Critical Mass biciklis felvonuláson közel hatvanan vettek részt, hogy népszerűsítsék a környezetbarát közlekedést és felhívják a figyelmet a környezetszennyezésre.

Az elmúlt évek hagyományához hűen idén is összegyűlt a „kritikus tömeg” Szatmárnémetiben a Föld napja alkalmából, amelyet 1973 óta minden év április 22-én megünnepelnek a világ számos pontján. A résztvevők a környezettudatos életmód népszerűsítése mellett szerették volna a döntéshozók figyelmét arra is felhívni, hogy szükség van a megfelelő kerékpáros infrastruktúrára is.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti, a Pro Racers Egyesület és SamStudia Egyesület szervezésében létrejött rendezvényen a Földet érintő környezeti problémákra is reflektálnak a kerékpárosok, mivel az idei rendezvény címe A felvonulás a tudományért.

„A rendezvény címe azért nagyon fontos mert, szeretnénk, felhívni a figyelmet arra, hogy az elöljárók mindig a tudományos evidenciák alapján hozzanak döntéseket. Ennek az az aktualitása, hogy Donald Trump amerikai elnök tagadja a klímaváltozás létét és meg akar szüntetni minden olyan kutatást és finanszírozást, ami ezzel kapcsolatos. Tehát ő teljesen figyelmen kívül hagyja a kutatások eredményeit, és csak a gazdasági érdekek alapján hozza a döntéseit. Azért jó erre felhívni a figyelmet, mert attól félünk, hogy ez a gondolkodásmód nagyobb méreteket ölthet és máshol is ezt a rossz példát fogják követni” ­– mondta Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti elnöke, az esemény szervezője.

A kerékpárosok egy előre meghatározott útvonalon haladtak, majd Szatmárnémeti új főterén ért véget a felvonulás, ahol a résztvevők tiltakozásuk jeléül a magasba emelték a biciklijüket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?