Ilyen lesz az időjárás a következő három hónapban

Májusban és júniusban az évszaknak megfelelő hőmérsékleti értékek várhatók, júliusban az átlagosnál melegebb lesz, a csapadékmennyiség pedig az ország déli, keleti és délkeleti részén elmarad a sokéves átlagtól - jelenti a következő három hónapra szóló előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A szakemberek szerint májusban a Bánságban, a Körösök vidékén, Munténiában és Dobrudzsában legfeljebb 18 Celsius-fokos, Erdélyben és Olténiában pedig 16 fokos havi átlaghőmérsékletre számíthatunk. Az 1981 és 2010 között regisztrált adatok alapján megállapított májusi középhőmérséklet 14,9 Celsius-fok.

Délen és délkeleten a csapadékmennyiség megközelíti, a többi régióban pedig jócskán meghaladja a négyzetméterenkénti 66,5 literes átlagot. A becslések szerint Máramarosban fog a legtöbbet esni (89 l/nm), de jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani a Körösök vidékén (85 l/nm) és a Bánságban (84 l/nm) is.

A nyár első hónapjának középhőmérséklete Erdélyben a 18,3 fokos sokévi átlag körül alakul. Júniusban Olténia térségében kell ennél alacsonyabb értékekre számítani, Munténiában és Dobrudzsában azonban akár a 22 Celsius-fokot is elérheti a havi átlaghőmérséklet. Ebben a hónapban a Bánságban és Erdélyben várható a legnagyobb mennyiségű csapadék (106, illetve 107 l/nm), a legkevesebbet pedig Dobrudzsában fog esni (60 l/nm).

Az 1981 és 2010 között jegyzett adatok alapján a júliusi hónap középhőmérsékletét 20,2 Celsius-fokban állapították meg. Ehhez képest Olténiában lehet valamivel hűvösebb, az előrejelzések szerint 17 és 21 Celsius-fok között alakul itt a havi átlaghőmérséklet, Munténiában és Dobrudzsában azonban akár a 24 fokot is elérheti. Erdélyben négyzetméterenkénti 100 liter, Máramarosban pedig 102 liter csapadék hull majd júliusban a szakemberek szerint. Dobrudzsában júliusban is kevés eső fog esni, legfeljebb 59 liter/nm.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?