FRISSÍTVE - Visszatért a tél: sínekre dőlt fák, leszakadt vezetékek, akadozó közlekedés

FRISSÍTVE: Erdély nagy részében és a Kárpátokon túl is gondokat okoz a húsvét után visszatért tél. Az erős szél által kiszakított fák több megyében akadályozzák a vasúti forgalmat, máshol egész települések maradtak áram nélkül. A hókotróknak is bőven akad munkájuk.

A legtöbb erdélyi megyében a reggeli órákban fagypont alatti hőmérsékletek voltak, és egész éjjel havazott, így az utak javát hóréteg borítja.  A hírtelevíziók szerint az észak-erdélyi autópálya Kolozs megyei szakaszain, Kovászna és Hargita megyében is dolgoznak a hókotrók.

Háromszéken, az Ojtozi-szorosban lépésben haladnak a járművek, a megye útjain a hóréteg az 5 centimétert is eléri. Hasonló a helyzet Hargita megyébe is, ahol téli útviszonyok között zajlik a közlekedést. Brassó megyében a DN1-es jelzésű úton, Felsőtömös és Predeal között akadozik a forgalom.

Csütörtök reggel kilenc óra után leállt a gépkocsiforgalom Kolozs megyében a DN1-es (E60) úton, Csucsa és Kissebes között, miután a szél az úttestre döntött egy fát. Ugyanilyen okból elakadt a forgalom a DJ1-es úton Magyargorbó és Magyarkapus között is. A Kolozs megyei hatóságok képviselői a helyszínen vannak, a fák eltávolításán dolgoznak, hogy mihamarabb ismét közlekedni lehessen ezeken az útszakaszokon. 

Települések áram nélkül

A havazásnál is nagyobb gondokat okozott azonban a viharos erejű szél, amely fákat döntött le, és emiatt az ország több pontján akadozik a vasúti közlekedés és települések maradtak áramszolgáltatás nélkül.

Így például a Maros megyei Nyárádszereda lakóinak csütörtök reggel nem volt villanyuk egy középfeszültségű vezetékre dőlt fa miatt. A készenléti flügyelőség információi szerint a megye 12 településén akadozik az áramszolgáltatás, 37 transzformátorállomás maradt áram nélkül.

A Maros megyei áramelosztó vállalat szerint a legnagyobb gondot a Kebeleszentivány körzetében egy középfeszültségű vezetőre dőlt fa okozta. A vállalat csapata a helyszínen dolgozik és abban reménykednek, hogy a déli órákra eltávolítják a fát a vezetékről, és ismét betáplálják a transzformátorokat.

Akadozó vasúti közlekedés

Leállt csütörtök reggel a vasúti forgalom a 400-as fővonalon Hargita megyében, Csíkszentsimon és Tusnádfürdő között, miután az erős szél a sínekre döntött egy fát - tájékoztat a rendőrség közlekedési osztálya.

Az akadály miatt két vonat várakozik Csíkszentkirályban és Csíkszentsimonban. A Hargita megyei vasúti rendőrség képviselői szerint további három vonat állomásokban várja, hogy továbbhaladhasson. Az 1644-es Bethlen - Bukarest InterRegio a tusnádi, a 4501-es Brassó - Gyergyószentmiklós Regio a sepsibükszádi, és a 4505-ös Brassó - Madéfalva Regio a málnási állomásban várakozik.

Egy kidőlt fa az ország legforgalmasabb vasútvonalán, a Brassó és Bukarest közötti szakaszon bénította meg a közlekedést szerda este, Predeal térségében, ahol óránként több mint hatvan kilométeres sebességgel fúj a szél. A Barcarozsnyó és Brassópojána közötti országutat is lezárták, miután az erős szél két fenyőt döntött az úttestre.

Szünetelt a vasúti közlekedés a Hunyad megyei Petrozsény és Piski közötti szakaszon is, miután a szélvihar egy kiszáradt fát döntött a vasúti pályára. Az Olténiát Erdéllyel összekötő útvonalon eddig is forgalomkorlátozás volt érvényben és a két sínpár közül csak az egyik volt járható, az április 8-i vonatbaleset miatt, amikor egy fék nélkül maradt tehervonat zuhant a szakadékba a két mozdonyvezető halálát okozva.

Késnek a repülőjáratok

Hét repülőgépnek van késése csütörtök délelőtt a jégtelenítési folyamat miatt a kolozsvári nemzetközi repülőtéren. 

"Az érkezési oldalon késnek a bukaresti és malmöi járatok, az indulásnál késésben van a lutoni, bukaresti, bari-i, és a második lutoni járat. A meteorológia előrejelzések szerint legalább péntek délig téli körülmények maradnak" - mondta el Iuliu Pop, a kolozsvári reptér műveleti vezetője. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?