Pénz még akad, de nagy az orvoshiány – így áll most Hargita megyei egészségügy

Számos szakorvosnak túlóráznia kell a szakemberhiány miatt – áttekintettük a Hargita megyei egészségügy helyzetét a költségvetési számok tükrében.

Április elsejétől érvényesek az egészségügyi szolgáltatókkal kötött szerződések szerte az országban. Az országos költségvetés elfogadása után a megyei egészségbiztosítási pénztárak várták a szolgáltatók jelentkezését a költségvetésben előirányzott összegek leszerződésére, amelyeket a különböző szakbizottságok bíráltak el. A biztosítótól kapott adatok alapján megvizsgáltuk, hogy a Hargita megyében kötött szerződésekben mi szerepel. 

Az év hátralévő részére mintegy 220 millió lejt kapott a Hargita megyei egészségügy, ez az összeg azonban az évközi költségvetés-kiigazításkor még bővülhet. A keretösszegből a legnagyobb részt természetesen a megyében található öt kórház kapta, amelyek több mint 127 millió lejből gazdálkodnak idén. A második legnagyobb tételt az orvosi eszközökre, fogyóanyagokra különítették el, több mint 51 millió lejről van szó. Ezt követi nagyságrendben az ártámogatott gyógyszerekre, valamint az orvosi szakrendelésre szánt keretösszeg, amely mindkét esetben majdnem 40 millió lejt tesz ki. A megyében egyébként 308 817 biztosított személyt tartanak nyilván.

1724 kórházi ágy összesen

Az ágyak számának meghatározásakor a szakbizottság figyelembe vette azt, hogy a megyében egyetlen sürgősségi kórház, valamint egy speciális kórház van, de az adott kórház körzetébe tartozó lakosság számaránya is meghatározó volt. A Hargita megyében található kórházakban jelen pillanatban 1724 ágy áll a betegek rendelkezésére.  

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház áll a legjobban az ágyak számát tekintve, összesen 667-et hagytak jóvá. Második helyen áll a Székelyudvarhelyi Városi Kórház, ahol 477 ágy van, ezt követi a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház 172 ággyal, majd a Maroshévízi Városi Kórház 133 ággyal, a Tölgyesi Pszichiátriai Kórházban pedig 275 ágyat hagytak jóvá.

Nincs elég szakorvos

A szerződésekben az is szerepel, hogy az egyes városokban hetente hány órával kellene egyes szakorvosoknak többet dolgozniuk, hogy az igényeket lefedjék. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az orvos nem dolgozik eleget, hanem azt, hogy nincsenek elegen az adott munkakörre. Csíkszeredában az allergológusnak 6, a vesebelgyógyászoknak 2, a gyermekneurológusnak 14, az ortopéd szakorvosoknak 10, a tügyőgyógyászoknak 5, a reumatológusnak pedig 1 órával kellene többet dolgozniuk a megengedettnél.

Székelyudvarhelyen pszichiáterből van a legnagyobb hiány, 90 órával kellene többet dolgozniuk egy héten ahhoz, hogy a betegek igényeit kielégítsék. A nőgyógyász szakorvosoknál 7, a neonatológusoknál 6, az ortopéd, valamint a fül-orr-gégész szakorvosoknak 4-4, a reumatológusoknak 1 órával kellene többet dolgozniuk.

Gyergyószentmiklóson csak szemész szakorvosból mutatkozik hiány, de az elég jelentős, mivel 30 órával kellene többet dolgozniuk. Maroshévízen sem állnak jól szemészekkel, ott 22 órás hiány mutatkozik, de ez semmi az pszichiáterhiányhoz képest, ugyanis ott egy teljes heti munkaidőnél is többet kellene dolgozniuk, 49 órás hiányt számolt ki a szakbizottság. A megye legészakabbra fekvő városában a tüdőgyógyászoknak 9, a fül-orr-gégészeknek 6, míg az ideggyógyászoknak 5 órával kellene többet dolgozniuk.

További öt családorvosra lenne szükség

A fent tárgyalt orvoshiány egyébként annak ellenére fennáll, hogy a székelyek lakta megyében 44 nyugdíjas orvos dolgozik főként azért, mert nincsenek fiatalok, akik átvegyék a helyüket. Az említett orvosok közül 11-en családorvosok.

A szakbizottságok által meghatározott előírások szerint egy családorvos praxisában, ideális esetben, 1800 betegnek kellene lennie. Városi környezetben 800, míg falusi környezetben 400 pácienssel már praxist nyithat egy orvos. Idén egyéként több mint 22 millió lejt folyósít az egészségbiztosító a családorvosi szolgáltatásokra.

Jelen pillanatban 153 családorvos dolgozik Hargita megyében, ez öttel kevesebb, mint amennyire valójában szükség lenne. A legnagyobb orvoshiány a Balánbányán, Székelyudvarhelyen, Gyimesközéplokon, Csíkszentdomokoson és Gyergyószárhegyen van.

Kapcsolódók

Kimaradt?