Traktorvezetés jogosítvány nélkül: még bírságolnak a rendőrök

A rendőrök és az autósiskolák oktatói is értetlenül állnak a legfelsőbb bíróság szerdai döntése előtt, miszerint nem minősül bűncselekménynek a traktorok jogosítvány nélküli vezetése. A Hargita megyei rendőrségen egyelőre a bírósági indoklásra várnak.

Hargita megyében továbbra is büntetik azokat a személyeket, akik jogosítvány nélkül ülnek traktorra – tudtuk meg Gheorghe Filip rendőrségi szóvivőtől. Közlése szerint egyelőre várják annak a legfelsőbb bírósági ítéletnek az indoklását , amely szerint nem bűncselekmény a mezőgazdasági és erdészeti traktorok jogosítvány nélküli vezetése a közutakon.

„Az országos rendőr-felügyelőségtől (IGPR) és a Belügyminisztériumtól is várjuk az utasítást a legfelsőbb bíróság döntésére vonatkozóan. Csak ennek alapján végezhetjük a munkánkat” – nyilatkozta a Maszolnak a szóvivő.  Hozzátette, amíg ez meg nem érkezik, nem ajánlott jogosítvány nélkül, be nem jegyzett traktort vezetni a közutakon.

Az autósiskolák oktatói is értetlenül állnak a bíróság döntése előtt. Sok kérdőjel van az ügy körül. Az egyik csíkszeredai autósiskola oktatója szerint elfogadhatatlan helyzetet eredményez a döntés.

„A jelenleg hatályos törvények értelmében például megbüntetik azt a B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkező személyt, ha olyan járművet vezet, amelyre nem vonatkozik a jogosítványa. Most pedig azt mondják, hogy akinek nincs jogosítványa, az vezethet traktort. Így akkor akinek jogosítványa van, tehát tud vezetni, az ne vezessen, mert megbírságolják?” – értetlenkedett a sorfőriskola oktatója.

Gheorghe Filip szóvivőtől adatokat kértünk arról, hogy 2016-ban, valamint az idei év első három hónapjában hány traktoristát büntettek meg szabálysértésért vagy bűncselekményekért Hargita megyében. Az adatok összegyűjtésén jelenleg is dolgoznak, amint megkapjuk őket, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódók

Kimaradt?