Újabb KRESZ-módosító tervezetet iktattak a parlamentben

Iktatták csütörtökön a parlamentben azt a törvénytervezetet, amely az elsősegélynyújtás elsajátításához köti a gépjárművezetői jogosítvány megszerzését – írja a News.ro.

A jogszabály előterjesztője Tudor Ciuhodaru szociáldemokrata képviselő, aki szerint jelentősen csökkenne a halállal végződő autóbalesetek száma, ha a jogszabályt elfogadná a parlament, mert a gyors helyszíni beavatkozással életek menthetők.

A foglalkozását tekintve orvos képviselő ezért azt javasolja, hogy az autósiskolák tanoncai kötelező módon végezzenek el egy elsősegélynyújtási tanfolyamot, és az elsajátított ismeretekből vizsgázzanak. A sikeres vizsga a gépjárművezetői jogosítvány megszerzésének feltétele lesz. A tanfolyamok megszervezése az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium feladata lenne.

„Tudományos tények támasztják alá a javaslatomat: az emberélet néhány percen múlhat, (…) a gyors beavatkozás baleset esetén növeli a túlélés esélyeit. Ahhoz, hogy valóban hatékonyak legyenek, az elsősegélynyújtási módozatokat úgy kell ismerni, mint az egyszeregyet” – olvasható a tervezet indoklásában.

Tudor Ciuhodaru reméli, hogy a parlament elfogadja javaslatát, annál is inkább, mert tudomása szerint Európa 16 államában már be is vezették az elsősegélynyújtási tanfolyamot a sofőrtanoncok számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?