Tashi Phuntsok: tisztelet Kőrösi Csoma Sándornak mindazért, amit a tibeti népért tett

Kőrösi Csoma Sándor céltudatossága, áldozata, kitartása inspiráció számomra a munkámban, ő egy utat próbált megnyitni Tibethez, a tiltott területhez – fogalmazott Tashi Phuntsok Csomakőrösön, ahol szombaton csatlakozott az emlékező közösséghez a Kőrösi Csoma Sándor Napok rendezvényein.

Tashi Phuntsok, a Dalai Láma uniós képviselője és munkatársa, Rigzin Choedon Genkhang Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására érkezett Erdélybe. Pénteken Kolozsváron, majd szombaton Háromszéken tett látogatást.

Gyerő József kovásznai polgármesterrel közösen szombat délelőtt megnyitották a Dalai Láma életét és munkásságát bemutató kiállítást a helyi Tourinfo irodában. Tashi Phuntsok köszönetet mondott azért, hogy a székelyföldi magyarok érdeklődnek a tibeti ügy iránt, őszinte tiszteletük jelképeként pedig fehér sálat nyújtott át a város elöljárójának. A Dalai Láma nagykövete Kovásznáról Csomakőrösre utazott, ahol részt vett a református templomban megtartott istentiszteleten, az azt követő megemlékezésen és koszorúzáson, valamint a Csoma-emlékház megnyitóján is.

„Hagyományos tibeti népviseletben érkeztünk, mert úgy gondoltuk, hogyha ma Kőrösi Csoma Sándor lát bennünket, ha tudja, hogy a szülőfalujában vagyunk, itt emlékezünk rá, akkor biztosan örül annak, hogy olyan viseletben láthat, amilyennel éveken át Tibetben is nap mint nap találkozott. Mi így próbáljuk kifejezni köszönetünket mindazért, amit a tibeti népért tett” – fogalmazott Tashi Phuntsok a csomakőrösi református templomban. Mint mondta: az a tudás, amit Kőrösi Csoma Sándor megosztott a világgal Tibetről, azért volt értékes, mert akkoriban ritkán tudott valaki a Himalája által védett területre bemenni.

„Ma már nem a hegyek jelentenek akadályt, ma egy rendszer jelent akadályt a Tibet fele vezető úton, de arra biztatom a romániai magyarokat, hogy legyenek büszkék elődjükre, és legyenek Önök is kíváncsiak, tanuljanak minél többet Tibetről és az emberi jogok ottani helyzetéről” – hangsúlyozta.

Megértés, megbocsátás, tolerancia, szerénység, önfegyelem

A Dalai Láma három kötelezettségvállalása kapcsán pedig elmondta, az ő nagyságát mutatja az is, hogy számára első helyen nem a tibeti-ügy szerepel, hanem az, hogy támogassa a világban az olyan emberi értékeket, mint a megértés, a megbocsátás, a tolerancia, a szerénység vagy az önfegyelem. Második kötelezettségének pedig a világ tradíciói közt a vallási harmóniai és megértés elősegítését tartja, és csak harmadikként jön Tibet ügye, amelynek kapcsán azt vállalta, hogy a tibetiek szóvivőjeként tevékenykedik az igazságért folytatott harcukban, mindaddig, amíg kölcsönösen előnyös megoldás születik.

Sógor Csaba a csomakőrösi megemlékezésen elmondta, hogy a tibetiek ügye olyan emberi jogi kérdéseket vet fel, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. „Romániai magyarként megértjük és át tudjuk érezni a tibeti nép helyzetét, még akkor is, ha mi nem éltünk át akkora tragédiákat, mint ők. Amikor az Európai Parlamentben Tibettel, a Dalai Láma küldetésével foglalkozunk, kicsit önzőek is vagyunk, mert megpróbálunk közben a saját ügyünkért is harcolni” – hangsúlyozta.

Az erdélyi képviselő rámutatott: azért fontos számunkra, hogy a nagykövet ellátogatott a romániai magyar közösséghez, és támogatásunkért a Dalai Láma és a tibeti nép nevében mondott köszönetet, mert az, ahogyan ők évtizedek óta, töretlen hittel harcolnak a jogaikért – békésen, a párbeszéd útján – példaértékű és követendő a mi közösségünk számára is.

A rendezvény zárásaként az emlékház avatójánál átadták az idei Kőrösi Csoma Sándor emlékérmet is, amelyet Irimiás Balázs építész kapott. Ő az, aki kezdeményezte az indiai Zanglában Kőrösi Csoma Sándor egykori szobájának megőrzését és felújítását, amelyen több száz önkéntessel dolgozott együtt. Az építész munkáját Sógor Csaba méltatta az eseményen, aki az elmúlt években az önkéntesek támogatása által igyekezett a projektet elősegíteni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?