Románia továbbra sem célország a menekültek számára

Románia továbbra is csak tranzitország, nem jelent célországot a menekültek számára, mert nem vonzó a társadalombiztosítási rendszere - jelentette ki hétfőn Cristian Stoica, a Bevándorlási Főfelügyelőség (IGI) migrációs osztályának igazgatója.

Az Európai Intézet és a munkaügyi minisztérium által közösen szervezett, Az Európai Unió szabad munkaerőpiacának kihívásai címet viselő konferencián a Bevándorlási Főfelügyelőség képviselője azt mondta: Románia társadalombiztosítási rendszere elmarad a nyugat-európai országokétól, ezért a bevándorlók csak tranzitországként tekintenek Romániára, de bizonyos időre legalizálják itt-tartózkodásukat, mert nem akarnak kockáztatni, majd "amint felmerül a Nyugatra távozás lehetősége - törvényes vagy törvénytelen módon - élnek is vele" - mondta Stoica.

Az igazgató azt is elmondta, a külföldön dolgozó román állampolgárok hiányokat hagynak maguk után a munkaerőpiacon, ezen megüresedett helyek elfoglalásakor - állami intézmények esetében - a román állampolgároké a prioritás, őket követik az Európai Unió, majd az EU-n kívüli országok állampolgárai.

Hozzátette: az elmúlt időszakban körülbelül 5 000 munkavállalási engedélyt bocsátottak ki olyan személyek számára, akik nem EU-s országból érkeztek Romániába, ez a szám azonban az elmúlt két évben visszaesett 2 000 – 2 500-ra. „Ez sokat elmond arról, mennyire lehet vonzó Románia munkaerőpiaca a nem EU-s országok polgárai számára” - vonta le a következtetést Stoica.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?