Vízügyi államtitkár: nem szennyeződött vegyi anyagokkal az Aranyos folyó

Nem szennyeződött vegyi anyagokkal az Aranyos, miután egy műszaki meghibásodás következtében hozzávetőlegesen 6 000 köbméternyi zagy ömlött a folyóba az abrudbányai Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjéből - nyilatkozta csütörtökön Olimpia Negru vízügyi államtitkár.

Szerinte nem állt fenn annak a veszélye sem, hogy a szennyeződés elérje az országhatárt. "A jelenlegi információink, a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján nem merült fel a vegyi anyagokkal való szennyeződés veszélye. Ideiglenesen zavaros volt a folyó vize, de a Maros vízügyi hatóság szakemberei megnövelték az Aranyos és a Maros vízhozamát, hogy ne terjedjen a szennyeződés. Nem merült fel a határon átlépő szennyezés problémája sem" - magyarázta az államtitkár.

Csütörtökön a víz- és erdőgazdálkodási minisztérium, a vízgazdálkodási igazgatóság képviselőiből és egyetemi kutatókból álló vegyes bizottság vizsgálta a Sesely-völgyi zagyszennyezés körülményeit.

A szakemberek megállapították, hogy nem szennyeződött kémiai anyagokkal az Aranyos folyó vize, csupán zavaros lett, a halállomány sem pusztult el, és a Marosba sem ömlött zaggyal szennyezett víz.

A Sesely-völgyi ülepítő vízelvezető-rendszerét lezárják, a szükséges munkálatokat legkésőbb őszig végzik el, a vízügyi hatóságok addig folyamatosan felügyelni fogják az Aranyos és a Sesely-völgyi folyók vízminőségét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?