Próbaérettségi: katasztrofális eredmények hat Szilágy megyei iskolában

Nulla százalékos átmenési arányt ért el hat Szilágy megyei középiskola a tizenkettedik osztályos tanulók próbaérettségije során, amelyet márciusban szerveztek.

A megyei tanfelügyelőség szerint minden esetben műszaki líceumokról van szó, amelyek a következő években a szakképzésre fognak koncentrálni, így nem kell majd érettségizniük a diákoknak.

„Figyelembe kell vennünk, hogy olyan gyerekekről is szó van, akik kettes átlaggal kerültek a líceumba. Ezeknek a tanintézményeknek a tanulói ötös átlag alatti jegyekkel érkeztek: kettő valamennyivel, három valamennyivel, négy valamennyivel. A másik probléma, hogy ezeknek a gyerekeknek a szakképzésben lenne a helyük, nem lehet az egyes, kettes osztályzatokkal rendelkező diákokkal hatos átlagot elérni” – magyarázta Marcel Lucaciu, a tanfelügyelőség szóvivője.

Szilágy megyében 1651 tizenkettedik osztályos diák jelentkezett a próbaérettségire. 40,88 százalékuk ért el átmenő jegyet, míg tavaly 36,70 százalékos volt a sikeresen vizsgázók aránya. A próbaérettségin 1661 tizenegyedik osztályos tanuló is részt vett, közülük 31,67 százalék érte el a sikeres vizsgához szükséges 6-os átlagot.

A tanfelügyelőség szóvivője elmondta, a következő időszakban felkészítőket fognak tartani, hogy a diákok jobb eredményeket érhessenek el az érettségi vizsga során.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?