Katolikus gimnázium ügye: nem szavazták meg az iskolahálózatot

Leszavazta csütörtökön a marosvásárhelyi városi tanács a 2017–2018-as iskolahálózatot véglegesítő határozatot, amelyben nem szerepelt a Római Katolikus Teológiai Líceum és további hét tanintézmény. Az RMDSZ sem szavazta meg a tervezetet, és közölte: nem adják fel a küzdelmet a katolikus gimnáziumért.

Az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója a városi tanács csütörtöki ülésén nem szavazta meg a 2017–2018-as iskolahálózatot véglegesítő határozattervezetet, amelybe a Római Katolikus Teológiai Líceum és Református Kollégium mellett további 6 oktatási intézményt sem foglaltak bele a tanfelügyelőség múlt heti döntését követően – közölte az RMDSZ hírlevele.

A frakció szerint a tanfelügyelőség múlt heti döntése elfogadhatatlan, hiszen a Római Katolikus Teológiai Líceum jövő évi iskolahálózatba foglalását arra hivatkozva nem hagyta jóvá, hogy a 33/2015 tanácshatározatot bíróságon megtámadták, illetve a korrupcióellenes ügyészség nyomozást folytat. A további hét oktatási intézmény, közöttük a Református Kollégium esetében pedig egyszerű formai hibákra hivatkoznak.

A közlemény emlékeztet: az RMDSZ múlt héten benyújtott egy tervezetet, amely szerint jövőre a most is működő hálózatnak kéne érvényben lennie. Ezt azonban csütörtökön nem tűzték napirendre, a szóbeli magyarázatok szerint azért, mert a rendkívüli tanácsülés összehívóját 33 perccel később iktatták, mint a polgármester által kezdeményezett tanácsülését, amelynek napirendjén már szerepelt egy, az iskolahálózatra vonatkozó tervezet.

A frakció közölte: kezdeményezni fogják, hogy a múlt héten benyújtott határozattervezetüket tárgyalja meg a város tanács.

A közlemény szerint a marosvásárhelyi frakció minden rendelkezésére álló eszközzel azon dolgozik továbbra is, hogy a Romai Katolikus Teológiai Líceum önálló jogi személyiségként szerepeljen a 2017–2018-as iskolahálózatban. „Az RMDSZ frakciója felszólítja mind a polgármesteri hivatalt, mind a tanfelügyelőséget és minisztériumot, hagyjanak fel az egymásra mutogatással és oldják meg a fennálló helyzetet. (…) Úgy véljük, hogy a mögöttes cél az, hogy mind az érdekvédelem, mind a szülői közösség elfáradjon, feladja és a felelős döntések meghozatalának halogatását követően a Római Katolikus Teológiai Líceum megszűnjön. Legyen világos: sem az érdekvédelem sem a szülők nem fogják feladni!” – olvasható az állásfoglalásban.

Kapcsolódók

Kimaradt?