A bukaresti PSD-székház előtt tüntetett az LMBT-közösség néhány tagja

A bukaresti PSD-székház előtt tüntetett szombaton az LMBT-közösség mintegy 30 tagja, így tiltakozva Ioan Deneş szociáldemokrata szenátor pénteki kijelentése ellen, számol be a news.ro.

A szenátor pénteken egy besztercei sajtótájékoztatón adott nyilatkozatában azt mondta, hogy szabadságában sértik őt azok a meleg párok, akik az utcán kézenfogva járnak, ezért ellenzi az azonos nemű pároknak is kedvező bejegyzett élettársi kapcsolat engedélyezését.A tüntetés délután 1 óra után kezdődött a PSD bukaresti, Kiseleff sétányon található székháza előtt és körülbelül 15 percig tartott. A székház zárva volt és a rendfenntartó erők képviselői nem tartózkodtak a helyszínen. A tüntetők megfogták egymás kezét és szivárvány-színű zászlókat lobogtattak.

Csütörtök éjjel 65 éves korában meghalt New Yorkban Gilbert Baker, a művész, aki az LMBT-közösség szimbólumaként elterjedt szivárvány-színű zászlót tervezte, írja a BBC. Baker 1978-ban tervezte a zászlót a San Francisco-ban abban az évben megszervezett meleg szabadság napjára, ami a mai melegfelvonulások ősének tekinthető. Az eredeti zászló 8 színt tartalmazott: a rózsaszín a szexualitást, a vörös az életet, a narancs a gyógyulást, a sárga a napfényt, a zöld a természetet, a türkiz a művészetet, az indigó a harmóniát, a lila pedig az emberi lelket jelképezte. Később hatsávosra változott a zászló, a rózsaszín és az indigó kikerült belőle, a türkizt pedig kékkel helyettesítették. Baker szándéka az volt, hogy a sokféleség és befogadás eszméjét közvetítse, a természet elemeivel, azt jelképezve, hogy szexualitásunk emberi jog. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma 2015-ben szerzett be egy szivárványszínű zászlót, mint a „dizájn történetének mérföldkövét”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?