Kék lufik repkedtek Szatmár megyében: az Autizmus Napját ünnepelték

Közös tánccal, énekléssel és játszással ünnepelték pénteken az Autizmus Napját a Szatmár megyei Avasfelsőfaluban. Bár április 2-án van az autizmus világnapja a közös ünneplés jegyében a szervezők eltekintettek a dátumtól.

A rendezvénynek helyet adó Avasfelsőfalui Elméleti Líceum tanárai és diákjai közösen vonultak utcára a speciális nevelési igényű gyermekekkel, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre. A gyermekek számára a nap fénypontja mégis a kék lufik felengedése volt, mert a kék az autizmus színe.A hagyományoktól eltérően a Szatmár Megyei Sajátos Nevelési Igényű Gyerekek Integrált Tanintézete és a Szatmárnémeti Szent Benedek Autistákért Egyesület közösen szervezett rendezvényét nem a megyeszékhelyen tartották meg. A kezdeményezők szeretnék, ha a Szatmárnémetitől távolabbra eső településeken is megfelelő mennyiségű információval rendelkeznének, mivel sok olyan szülő van, aki szégyelli, vagy esetleg rejtegeti autizmussal elő gyermekét.

Az autizmus spektrumzavar a kommunikációs, szociális és kognitív készségek fejlődési zavara, amelynek valószínűleg genetikai okai vannak. Az idegrendszer rendellenes fejlődését idézik elő, a tünetei pedig már a gyerek első három évében jelentkezhetnek. Romániában a nyilvántartott autizmussal elő személyek száma eléri a tízezret, de mivel ezt a diagnózist csak 18 éves korig állítják fel, ez a szám sokkal nagyobb is lehet.

„A tanintézmény és az egyesület fő célja, hogy az emberek elfogadják az autista személyeket, gyermekeket. Azt, hogy ők másképpen viselkednek, mint mi, de attól még ugyanolyan értékes emberek, mint bárki más. Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy az autizmus igenis létezik, melyek a tünetei, hogy tisztában legyenek azzal, hogy vannak olyan intézmények és alapítványok, akik foglalkoznak ezen gyermekek fejlesztésével, képzésével. Még vannak olyan kisebb falvak, ahol az emberek ismerete nagyon kevés ezzel a zavarral kapcsolatban. Egy másik tévhit az, hogy gyógyítható. Ez sajnos nem igaz. Ez egy életen át tartó zavar, viszont terápia segítségével a tüneteket kezelhetik. A különféle fejlesztési programokkal jelentős eredmény érhető el szociális téren, illetve a kommunikáció és a kognitív készségek szempontjából is” – számolt be a részletekről az esemény szervezője, Asztalos Tünde, a Szatmár Megyei Sajátos Nevelési Igényű Gyerekek Integrált Tanintézetének aligazgatója, a Szatmárnémeti Szent Benedek Autistákért Egyesület alelnöke.A Szatmárnémeti Szent Benedek Autistákákért Egyesület több mint egy évtizedes fennállása óta arra törekszik, hogy biztosítsa az autizmussal élő gyerekek számára azokat a speciális körülményeket, amelyek a fejlődésükhöz szükségesek. Az egyesület kedvezményezettjeinek száma jelenleg eléri a 97-et, hároméves kortól egészen 25 éves korig. Összesen 16, korosztály szerinti csoportra vannak felosztva a gyerekek, óvodás kortól tízedik osztályig, magyar és román tagozattal. Szatmárnémetiben 13 csoporttal foglalkoznak, ebből 3 csoport román tannyelvű, Nagykárolyban két magyar tannyelvű csoport működik, míg Avasfelsőfaluban egy román tannyelvű.Az iskolai foglalkozások során tanítanak román és magyar nyelvet, matematikát és földrajzot is. „Az alaptantárgyak, amelyek a többségi iskolákban vannak, megvannak nálunk is. Mindegyik gyerekkel a saját szintjéhez mérten dolgozunk. Van egy tantervünk, de emellett van külön minden gyermekre szabott fejlesztési program is. Amikor iskolába kerülnek a gyerekek, érdekes, hogy sokszor a hangsúlyt az írásra, olvasásra fektetik. Az önállóság viszont sokkal fontosabb lenne, hogy amikor felkel, tudjon önállóan felöltözni, reggelit készíteni, tisztálkodni. Ezeket mind kicsi kortól el kell kezdjék megtanulni” – mondta a pedagógus.

Az autizmussal élő személy nem érti jól a másik ember viselkedését, szándékait, közléseit, érzelmeit. Kerüli a társas, együttműködést igénylő helyzeteket, saját vágyait pedig nehezen vagy szokatlan módon fejezi ki. Beszéde, ha kialakul, gyakran nem kommunikatív, az új és váratlan helyzetekhez ugyancsak nehezen alkalmazkodik, látszólag jelentéktelen részletek kötik le a figyelmét. Gyakoriak a mozgás furcsaságai, az ugrálás, a repkedő kézmozgás, valamint az érzékszervi működések ellentmondásai. Többnyire az egyértelműen látható információk alapján értelmezik a helyzeteket. 

„A tapasztalataink azok, hogy a szülők nagyon nehezen fogadják el azt a tényt, hogy a gyermek autizmussal rendelkezik. Sok esetben azért, mert kevés ismerettel rendelkeznek erről, vagy éppen nagyon sokat hallottak róla és megijednek. Nehezen kérik szakember segítségét, pedig pont ez lenne a lényeg, hogy minél előbb megfelelő képzésben részesüljön a gyerek, mert a korai fejlesztés a legfontosabb. Azok a gyerekek, akik már óvodás, három éves koruktól járnak az úgy az iskolába, mint az egyesület központjába, sokkal több készséget és képességet tudnak elsajátítani, mint azok, akiket 8-9 éves kortól iratnak be” – mondta Asztalos Tünde.

A szakember szerint a folyamatosság elengedhetetlen a speciális nevelési igényű gyerekek életében, akik felnőttként is további foglalkozásokat igényelnének, így a Szatmárnémeti Szent Benedek Autistákért Egyesület tervei között szerepel, hogy autista felnőttek számára is képzést tudjanak biztosítani a jövőben.

Kapcsolódók

Kimaradt?