Perelni készül a cigarettásdobozra került vajdahunyadi férfi családja

Egy kórházi ágyon fekvő vajdahunyadi férfiről készült fénykép egyike azoknak a dohányzás veszélyeit illusztráló fotóknak, amelyek a napokban kerültek a Romániában forgalmazott cigarettásdobozokra. Hozzátartozói szerint a felvétel felhasználására senki nem kért tőlük engedélyt, ezért perrel fenyegetőznek.

Mint ismert, Románia is gyakorlatba ültette a 2014-es uniós direktívát, amely arra kötelezi a dohánytermékek forgalmazóit, hogy a cigarettásdobozokon elhelyezett elrettentő fotókkal figyelmeztessék a fogyasztókat a szenvedély káros hatásaira.

A veszélyeket illusztráló képek között a patológián fekvő holttest, erősen károsodott tüdőlebeny, zsebkenőbe vért köhögő nő, cigarettarácsok mögé zárt ember is szerepel. Az egyik fotón egy kórházi ágyon fekvő, lélegeztető gépre kötött beteg látható. Az időközben elhunyt vajdahunyadi férfi családja megdöbbenten értesült arról, hogy a dohányforgalmazó az engedélyük nélkül használta hozzátartozójuk fotóját.

A család ügyvédje az economica.net portálnak elmondta, bírósághoz fordulnak az ügyben. „A hozzátartozók fel vannak háborodva, és hatalmas kártérítést kérnek. A férfi gyermekei azt mondták: tűrhetetlennek tartják, hogy apjuk fényképére taposnak az utcán az emberek az Európai Unió területén” – nyilatkozta Adrian Cuculis.

A szóban forgó fénykép a JTI által forgalmazott cigarettásdobozokra került fel. A társaság kommunikációs igazgatója, Gilda Lazăr a portálnak elmondta: a felvétel abban a fotóadatbázisban szerepelt, amelyet az egészségügyi minisztérium a 2014-es uniós direktíva mellékleteként tavaly a dohányforgalmazók rendelkezésére bocsátott. „Mi csak végrehajtottuk az utasításaikat” – mondta Lazăr.

Kapcsolódók

Kimaradt?