Így zajlanak az árvízkárok helyreállítási munkálatai „patakországban”

Elkezdődtek a tavaly nyáron és ősszel történt árvízkárok helyreállítási munkálatai Hargita megye keleti részén, a Gyimesközéplokhoz tartozó Bükkhavaspatakán. A főként kormánypénzből támogatott építkezés három hídon kezdődött meg március 16-án, és várhatóan októberre befejezik.

A 127A jelzésű megyei besorolású út mentén található patak több ízben is megáradt tavaly nyáron és ősszel. Ennek következtében járhatatlanná váltak az úton található hidak, az ár több száz családot zárt el a főbb útvonalaktól. Tavaly augusztusi ár úgy érte az ott lakókat, hogy a júniusi esőzések után maradt hordalékot még nem sikerült teljesen eltakarítani a környéken.

Köztudomású, hogy a Gyimesekben hirtelen változik az időjárás, és rövid idő alatt hatalmas mennyiségű csapadék hullhat. A patakországként is emlegetett térségben sokszor a patakok nem kímélnek semmit, ami az útjukba kerül. Így mentek tavaly tönkre a Hidegséghez tartozó bükkhavaspataki hidak, és öntött el az ár több tucat udvart, folyt be a házak pincéjébe, illetve hömpölygött nem egyszer az iszap és a fatörmelék az utakon. A szintén Gyimesközéplok községhez tartozó Boros-patakon, Kápolna-patakon és Nagy-patakon még tavaly sikerült kiépíteni a partvédelmet.

A bükkhavaspataki hidak javítására Hargita Megye Tanácsa már lezárta a közbeszerzést, és a nyertes Iaşi megyei cég két héttel ezelőtt neki is kezdett a munkálatoknak. A sajtóval szerda délelőtt a helyszínen ismertették a javítás menetét, beszámoltak arról is, hogy a három híd várhatóan októberre elkészül. Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint annyira komoly munkálatok várhatóak, hogy sok esetben még a Szeret Vízügyi Igazgatóság munkáját is elvégzik, mivel az ő dolguk lett volna a partvédelem biztosítása.

„Nemcsak a három hidat építjük meg, hanem aszfaltozni a fogunk egyes útszakaszokon. Igyekeztünk minél hamarabb elindíttatni az építkezést, ugyanis itt, a Gyimesek völgyében a legnagyobb gondot a felhőszakadások okozzák. Mintegy 20 kilométer hosszúságú gyűjtőterületről fut ide össze a víz” – ismertette a veszélyforrásokat Borboly.

Bükkhavaspatakán tehát három vasbetonhíd készül, amelyeken kétirányú forgalom haladhat majd, illetve a gyalogosok számára járda is épül. A megye vezetése bízik abban, hogy nemcsak hasznos lesz a három híd, hanem a faluképet is szebbé, barátságosabbá teszi. A három híd elkészítésének értéke körülbelül 1,6 millió lejbe kerül, ennek nagy részét, mintegy 1,2 millió lejt, az országos árvízvédelmi programból biztosítják. A hidak elég masszívak lesznek ahhoz, hogy ne legyen teherkorlátozás rajtuk.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?