Tele van szeméttel a Tordai-hasadék, az illetékesek egymásra mutogatnak

Ellepte a szemét a Tordai-hasadékot, az infrastruktúra omladozik, miközben a külföldi idegenforgalmi vásárokon Kolozs megye melegen ajánlja turisztikai látványosságai között Erdély kincsét. Az illetékesek egymásra mutogatnak, a külföldi turisták pedig „továbbviszik jó hírünket a nagyvilágban”. Már-már szappanoperába illő történet következik.

A Kolozsvári Rádió munkatársa, Papp-Zakor András néhány nappal ezelőtt tett látogatást a Tordai-hasadéknál. Beszámolója szerint a turisztikai látványosság siralmas állapotban van: a menedékház felőli bejárat parkolóiban szeméttenger fogadja a látogatót, nincsenek szemetes konténerek a szuveníres bódék, kalácssütödék között, a Hesdát-patakon átívelő középső híd egyenesen életveszélyes, a jegyszedő bódék pedig elhagyottan kókadoznak. Megpróbáltunk utánajárni, ki a felelős ezekért az állapotokért.

Kolozs megyei tanács alelnöke: nem tartozik a hatáskörünk alá

A Kolozs megyei tanács alelnöke, Vákár István azzal a hírrel fogadott, hogy egy külön osztályt hoznak létre a hegyimentők egységében, amely csak a Tordai-és a Turi-hasadék turisztikai menedzselésével foglalkozik. Ez többek között azt jelenti, hogy az osztály feladata lesz a takarítás, a jegyszedés, az infrastruktúra karbantartása. Körülbelül tíz ember alkalmaznának. Pénteken ül össze a megyei tanács, hogy a költségvetésről tanácskozzon, ekkor kerül sor Vákár reményei szerint a hegyimentők költségvetésének megtoldására.

Arra a kérdésre, hogy most ki adminisztrálja a Tordai-hasadék területét, a megyei tanács alelnöke elmondta, a minisztérium átadta a jogot a több civil szervezetet is magába foglaló Natura 2000 gondnokságnak. 

„Az a gond, hogy ennek a szervezetnek nincs pénze. Rendesek, de nem sikerült nekik megoldaniuk a gondokat. Ebben az évben több egyeztetésre is sort került, hogy kapja vissza a megyei tanács az adminisztráció jogát” - mondta Vákár. Hozzátette, amíg nem sikerül a megfelelő együttműködéseket protokollumokkal hivatalosítani, addig a megyei tanács továbbra is elvégzi azokat a feladatokat, amelyek a hatáskörébe tartoznak. Ilyen például a megyei út feljavítása.

A hivatal egy új parkolót is ki szeretne alakítani a hasadékhoz közel, ám a terület, ahol megépülne, a tordaszentmihályi polgármesteri hivatalé. „Elindultak a protokollumok, csakhogy ők a kormánytól támogatást kaptak arra, hogy a hidat a menedékházaknál, amelyet elvitt a víz, felújítsák. Amíg erre nem kerül sor, a parkolót nem tudjuk megcsinálni, hiszen az autóknak át kellene haladniuk a hídon” - vázolta a gondokat Vákár.

Arra a kérdésre, hogy például a szuveníres bódéknál miért nincs kuka, és egyáltalán kinek a feladata a terület takarítása, Vákár elmondta, nem tudta, hogy valaki elvitte a kukákat az említett helyről, hiszen ott voltak a ládák. Hozzátette, a szemét elhordása a tordaszentmihályi, illetve a peterdi polgármesteri hivatal feladata. Emlékeztetett, hogy a szuveníres bódék magánterületen fekszenek.

A tönkrement híddal kapcsolatban elmondta, pénteken a megyei tanács pénzt fog utalni a feljavítására. „Nem a mi dolgunk lenne megcsinálni, de ki csinálja meg más?” - zárta a beszélgetést Vákár.

„Mi csak a természetvédelmi őrséget hívhatjuk ki”

Mivel kíváncsiak voltunk, mit tesz a védett területet adminisztráló Natura 2000 Torockó a terület tisztán tartása érdekében, felhívtuk Macaveiu Lucian kapcsolattartót. Macaveiu elmondta, nem az ő felelősségük, hogy tele van a hasadék és környéke szeméttel, ők csak annyit tehetnek, hogy kérdőre vonják a terület tulajdonosát, illetve a helyi önkormányzatokat, és értesítik visszaélés esetén a környezetvédelmi őrséget.

Elmondta, tudomása szerint több szerződés is létezik a köztisztaság fenntartásáért, ezeket részben a megyei tanács, részben az helyi polgármesteri hivatalok finanszírozzák. „Amíg viszont az emberek, a helyiek, a látogatók eldobálják a szemetet, az alapprobléma marad. Nem normális, hogy valakinek folyton össze kell szednie mások után a szemetet” - magyarázta.

„Száz hektár védett területet adminisztrálunk, elképzelheti, hogy minimum három köztisztasági céget kellene folyamatosan dolgoztatnunk, hogy tisztán tartsuk a helyet. Nem értek egyet azzal az akciókkal, hogy gyerekekkel, önkéntesekkel szedessük össze a szemetet mindaddig, amíg az állami intézmények érdektelenül nézik, hogy halmozódik a szemét. Nem tesznek semmit, hogy az emberek hozzáállásán változtassanak” - mondta Macaveiu Lucian.

Polgármester: óriási szemétgondokkal küszködünk

Megkeresésünkre Tordaszentmihály polgármestere, Zeng János azzal fogadott, hogy emlékeztetett, a Tordai-hasadék területe a parkolótól egészen a rezervátumig magánkézben van. „Mi szerettük volna átvenni a hasadék igazgatását a gyulafehérvári cégtől és a kilenc egyesülettől. Felajánlottuk, hogy fizetünk, rendbe rakunk mindent, amire azt válaszolták, nagyon jó, de ők fogják megmondani, hogy mit és hogyan. A mi pénzünkön ők. Ilyen nincs. Aki befektet, az mondja meg, hogyan és mi legyen” - magyarázta a polgármester.

Elmondta, a Szentmihály óriási szemétgondokkal küzd, a hulladékot kénytelenek Székelyudvarhelyre szállítani. „A hatalmas szemétgondok miatt a polgármesteri hivatal alá tartozó cég, amely a köztisztasággal foglalkozik, felbomlóban van. Tordaszentmihálynak egy évben 736 ezer lejébe kerül, hogy a szemetet Udvarhelyre vigyük. Mindez azért van, mert a megye nem végezte a dolgát” - vázolta a lehetetlen helyzetet az elöljáró. A Maszol többször is beszámolt arról, hogy a megyei tanácsnak még mindig nem sikerült elérnie, hogy megépüljön az uniós normáknak megfelelő szemétfeldolgozó központ. Emiatt a megye szemetét hatalmas összegekért kénytelenek sokszor a megyén kívülre szállítani, hiszen a pataréti szeméttelepet hivatalosan évek óta bezárták.

Zeng János elmondta, Szentmihály idén sem mulasztja el a tavaszi nagytakarítást a Tordai-hasadékban, mert a településnek érdeke, hogy vonzó legyen Erdély egyik kincse a turisták számára. "Vákár István úrnak van egy ötlete, hogy álljanak össze az önkormányzatok, Szentmihály, Várfalva, Peterd, Szind és a megyei tanács, és hozzunk létre egy fejlesztési egyesületet, amellyel uniós pályázatokat lehetne megfogni. Lássuk, mi lesz az ötletből" - mondta.

Hozzátette, tapasztalata szerint a megyei tanács feje, Alin Tișe nem kompetens személy arra, hogy megoldódjon a hasadék helyzete, hiszen soha meg sem fordult a látványosságnál.

Zöld Erdély Egyesület: nem forgatják vissza a jövedelmet

A Zöld Erdély Egyesület elnöke, Kovács Csongor szerint a legnagyobb gond, hogy túl hozzáférhetővé vált a védett terület a turisták számára. „Értem ez alatt, hogy kiaszfaltozták az utat, parkolót hoztak létre, kiépítették az ösvényt. De ugyanakkor nem fektettek hangsúlyt arra, hogy a turizmus rendben és szabályozottan történjen. Ez véleményem szerint elsősorban a kezelőnek a felelőssége, amely korábban a megyei tanács volt” - magyarázta a természetvédő.

Hozzátette, a Tordai-hasadékban jelentős turisztikai potenciál van, belépőket is szednek a látogatóktól, ebből a pénzből biztosítani lehetne a védelmet és a szabályozott turizmust. „Mindig az látszott a Tordai-hasadékot adminisztrálók részéről, hogy ki szeretnék használni turisztikailag a helyet, bevételt akarnak generálni, de meglátásom szerint egyetlen kezelője sem fektette vissza a védelembe a bevételt. Értem ez alatt, hogy nincsen megfelelően megoldott szemételszállítás, rendszabályozás, nem korlátozzák a látogatók számát. Nem egy nagy terület, nagyon kézzelfogható, nagyon könnyen ellenőrizhető. A hasadék problémáját szervezettséggel meg lehetne oldani. A hozzáállással van baj, úgy a látogatók, mint a kezelők részéről” - magyarázta Kovács Csongor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?