Fokozottan ellenőrzik a húsvéti élelmiszer-kereskedelmet

A húsvét előtti időszakban fokozottan ellenőrzik a piacokat és élelmiszer boltokat, és borsos pénzbírságra, illetve tevékenységük felfüggesztésére számíthatnak azok a kereskedők, akik nem tartják be az élelmiszerbiztonsági előírásokat, hívja fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője szerint a napokban nagyszabású ellenőrző akciót indítottak, amely április 15-ig tart, és amely során az idénytermékek – bárányhús, tojás, péktermékek – minőségének, származásának és tárolásának ellenőrzésére összpontosítanak.  

A főállatorvos szerint Háromszéken a húsvéti időszakban mintegy 30 ezer bárányt vágnak, és ez bőven elég a lakosság számára. A Maszol érdeklődésére elmondta, engedélyezik a hagyományos bárányvágást, amennyiben az állat húsát kizárólag szűk családi körben – szülők és gyerekek – fogyasztják el, és nem értékesítik a húsát.

Az eladásra szánt bárányokat azonban kötelező engedélyezett vágópontoknál feláldozni, és ehhez szükséges az is, hogy az állatoknak legyen azonosító fül-számuk. Sikó Barabási Sándor szerint a hivatalosan árusított bárányhúson – combján és lapockáján – minden esetben szerepelnie kell az állatorvosi pecsétnek ami szavatolja, hogy a hús eredete ismert, fogyasztása biztonságos. A háromszéki főállatorvos arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben valamilyen elváltozást észlelnek a bárány húsán, azt vizsgáltassák be a helyi állatorvossal.

Tapasztalatok szerint húsvét előtt megnő a tojásfogyasztás is, a kereskedők nagyobb készletet halmoznak fel, ezért az Állategészségügyi hatóság ellenőrzi, hogy az árut nem minden esetben megfelelő körülmények között, hűtőben tárolják-e. A bódék elé, napra kihelyezett tojás ugyanis megromolhat és szalmonellával fertőződhet.

A háromszéki főállatorvos szerint ebben az időszakban a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság állandó ügyeletet tart, ezért aki rendellenességet tapasztalt az igazgatóság székhelyén tehet panaszt, vagy a piacokon, eladási helyeken is kifüggesztett telefonszámokon jelezheti panaszát.

Kimaradt?