Delmagyar.hu: visszakaphatja Sepsiszentgyörgyre „elrabolt” lányát a makói anyuka

A budapesti Igazságügyi Minisztérium ígérete szerint a makói Schmidt Zsuzsanna hamarosan visszakaphatja 4 éves kislányát, akit a nő volt élettársa a tudta és beleegyezése nélkül az ígért miskolci hétvégi kirándulás helyett Sepsiszentgyörgyön élő szüleihez vitte.

Az esetről beszámoló delmagyar.hu szerint a gyerek szülei hat éve ismerkedtek meg az interneten. Az apa, Vetési Zsolt munkanélküli volt, amikor Schmidt Zsuzsanna makói otthonába költözött. Biztonsági őr képesítést szerzett, és három évig dolgozott egy makói nagyáruházban. Kettejük kapcsolata az évek során megromlott, ezért az édesanya azt kérte, hogy a férfi költözzön el, keressen albérletet.

A nő szerint az apa tavaly március 18-án azt mondta, Iringót hétvégi kirándulásra viszi. Hasonló történt korábban is, így az édesanya nem gyanakodott. Akkor még úgy volt, Vetési Zsolt Makón marad, és a kislányt felváltva, közösen fogják nevelni. Kiderült azonban, hogy Romániába, Sepsiszentgyörgyre vitte a kislányt, a 70-es éveiben járó szüleihez. Azóta is ott vannak. A volt élettárs azt mondta, szó sem lehet arról, hogy visszahozza Magyarországra – ha az anya szeretne még találkozni a kislánnyal, költözzön oda, és menjen feleségül hozzá.

A magyar portál szerint az elmúlt egy évben a makói nő minden követ megmozgatott, hogy visszakaphassa a gyermeket. A magyar bíróság ideiglenesen neki ítélte Iringó felügyeleti jogát, ám ezt a romániai bíróságon nem sikerült elismertetnie. Azóta annyi történt, hogy bár a kislány apja szerette volna, Romániában a bíróság nem tartotta magát illetékesnek abban, hogy Iringó elhelyezéséről végleges döntést hozzon.

A magyar bíróságon pedig azt mondták Zsuzsannának, mindaddig nem határoznak az ügyben, amíg nincs jogerős döntés az apa ellen a kislány jogellenes elvitele miatt indított ügyben. Az édesanya tudomása szerint emiatt már januárban elmarasztalták volt élettársát, de ez jogerőre csak azt követően emelkedett, hogy nem fellebbezett ellene – az erről szóló hivatalos bírósági értesítést pedig hétfőn kapta kézhez. Ennek birtokában ügyvédje az Igazságügyi Minisztériumhoz ahol megígérték, hogy segítenek a Iringó hazahozatalában.

A nő a portálnak elpanaszolta: továbbra sincs semmilyen kapcsolata a kislánnyal. Ha telefonál, Iringót nem hívják a kagylóhoz, még a születésnapján sem tudta felköszönteni. Személyesen tavaly szeptemberben járt Sepsiszentgyörgyön, de csak a ház kapujáig jutott, nem engedték be.

A férfi Facebook-oldalán több fotó is van a kislányról, aki láthatóan nagyon jól érzi magát apja társaságában. A Maszol próbálja felvenni a kapcsolat Vetési Zsolttal. Amint ez sikerül, ismertetjük a férfi álláspontját is.

FRISSÍTÉS: Elértük Vetési Zsoltot, aki későbbre ígérte álláspontja ismertetését ebben az ügyben.

Kimaradt?