Napirenden a Bánffy-palota homlokzatának felújítása

A Kolozs Megyei Tanács finanszírozná a Bánffy-palota homlokzatának felújítását. Az erről szóló csak tanácshatározat-tervezet a testület március 31-ei ülésen kerül napirendre. A palota északi és nyugati oldalának homlokzatát javítanák fel.

„Nem várhatjuk azt, hogy az épített örökségünk tönkre menjen, csak azért mert a jogi helyzet megoldatlan, karbantartási javításokat megenged a törvény még akkor is ha ezt a haszonélvező és nem a tulajdonos teszi, ugyanis a Bánffy-palota azon része, amelyben  Szépművészti Múzeum működik nem a megyei tanács tulajdona. Sajnos nem az épület teljes rehabilitációjáról beszélünk, hanem minimális és sürgős karbantartási beavatkozásokról. De úgy gondolom, hogy ez egy jó kezdet a teljes épület feljavítására”– nyilatkozta Vákár István Kolozs Megye Tanácsának RMDSZ-es alelnöke.

A Szépművészeti Múzeum otthona omladozik. A legrosszabb helyzetben a nyugati és észak oldali homlokzat van. A burkolat folyamatosan megy tönkre, és így fenn áll annak a veszélye, hogy bizonyos részek leszakadnak, ezt szeretné megelőzni a Kolozs Megyei Tanács. A munkálatok során ezek a részek kerülnek feljavításra, illetve a dekorációs elemek is megmentésre kerülnének. A munkálatok hosszát két évre becsülik és közel 5 millió lejbe kerül majd. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?