Sepsiszentgyörgyön kiürülnek a lakónegyedi iskolák

Nagyon kevés diákot írattak be a három sepsiszentgyörgyi lakónegyedi iskolába. Az Ady Endre, a Gödri Ferenc és a Nicolae Colan iskolákba csak fél osztálynyi előkészítős gyerek jelentkezett, de hasonlóan kevesen vannak a román tannyelvű osztályokban is.  Meglepetésszerűen egy osztálynyi gyerek hiányzik a nagynevű, belvárosi Székely Mikó Kollégiumban is - derült ki a háromszéki tanfelügyelőség összesítéséből.

A nemrégiben lezárult első beiratkozási fordulóban (február 27 – március 16.) 2221 háromszéki diákot vártak az előkészítő osztályokba. Megye szinten 372 helyet – a helyek 17 százalékát – még nem sikerült betölteni. Akárcsak az elmúlt években, alacsony volt az érdeklődés a lakónegyedi iskolák iránt Sepsiszentgyörgyön, ahol iskolakörzetek alapján történik a beiratkozás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szülők a lakcímükhöz tartozó tanintézetbe kell beíratniuk gyerekeiket, de sokan ideiglenes lakcímekre ”költöznek”, hogy valamely nagynevű iskolába járhasson gyerekük.

Sepsiszentgyörgyön idén a Szemerja negyedi Váradi József általános iskola volt a legnépszerűbb, a túljelentkezés miatt a tervezetthez képest egy osztállyal több indul ősszel, így három hagyományos és egy step by step osztálynyi előkészítő osztályos diák kezd az új iskolai tanévben. Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő elmondta, a törvény alapján nem szabad különbséget tenni az állandó és ideiglenes lakhellyel rendelkező szülők között, ezért minden jelentkezőt be kell fogadni.

Sepsiszentgyörgyön általában a belvárosi iskolák – Székely Mikó kollégium és Mikes Kelemen líceum - a legvonzóbbak, idén viszont meglepetésszerűen a vártnál kevesebben jelentkeztek a Mikóba. A nagynevű belvárosi tanintézetben még 20 hely maradt üresen. A főtanfelügyelő szerint ennek az a magyarázata, hogy a szülők nem iskolát, hanem pedagógust választanak. A Székely Mikó Kollégiumban pedig nyugdíjba vonult egy tanítónő, és a szülőknek pedig nem volt referenciájuk az új pedagógusról.

A tanfelügyelőség szerint a háromszéki községközpontok iskoláiban általában beteltek a helyek, a falusi iskolák összevont osztályai iránt viszont alacsony volt az érdeklődés, ezekben a 328 helyre csak 252 tanuló iratkozott be. Kiss Imre elmondta, akik kimaradtak, azok a második iratkozási fordulóban március 30-ig jelentkezhetnek a még üres előkészítő osztályos helyekre, de valójában az iskolakezdés előtti napig fogadják a jelentkezőket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?