A világ vezető kisebbségvédő szervezete is felszólította Emil Bocot

Közleményben szólította fel Kolozsvár polgármesterét, Emil Bocot a londoni székhelyű Minority Rights Group International (MRG) globális kisebbségvédő szervezet, hogy tartsa be a törvényeket és helyezze ki "további késedelem nélkül" a város bejárataihoz a többnyelvű táblákat - tájékoztat a Musai-Muszáj akciócsoport.

Az MRG üdvözölte a kolozsvári törvényszék február 21-i alapfokú döntését, melynek értelmében ki kell cserélni a jelenleg egynyelvű helységnévtáblákat többnyelvűre, román és magyar feliratúra. A döntés megóvható, a városháza még nem döntött, él-e ezzel a lehetőséggel. 

"A többnyelvű feliratok fontos üzenetet közvetítenek a kisebbségi nyelvek elfogadottságáról és beágyazódottságáról, valamint fontosak a kisebbségi kultúra teljességének megőrzése szempontjából" - mondta Neil Clarke, az MRG európai irodájának ügyvezető igazgatója a kolozsvári táblaügy kapcsán. "Felszólítjuk a polgármestert és a helyi hatóságokat, hogy tartsák be a törvényt és helyezzék ki a többnyelvű táblákat további késedelem nélkül" - fogalmazott az igazgató. 

A közlemény Bethlendi Andrást, a Musai-Muszáj mozgalom tagját is idézte. "A törvényszék döntése megerősítette a magyar közösséget abban, hogy a romániai igazságszolgáltatás képes érvényt szerezni a kisebbségi jogoknak" - mondta Bethlendi.

Az MRG közleményében mindenhol Cluj-Napoca/Kolozsvár-ként szerepel a kincses város neve. 

"Bízunk benne, hogy Emil Boc polgármester úr felismeri, hogy az első fokú törvényszéki döntés elleni fellebbezés - a táblaügy halogatása mellett - súlyos károkat okoz Kolozsvár nemzetközi imázsának" - írja a Musaj-Muszáj. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?