Több mint ezet rendőr tüntet a belügyminisztérium előtt

Több mint ezer rendőr tiltakozik a belügyminisztérium épülete előtt, tisztességes béreket követelve. Akciójukat a román rendőrség napjára időzítették. 

A rendőrök 10 órakor kezdtek el gyülekezni a szaktárca épülete előtt. Azt kérik Carmen Dan belügyminisztertől és a kormánytól, hogy tartsák tiszteletben a rendőrök és a minisztérium kötelékében dolgozó csendőrök és tűzoltók jogait, illetve hogy számolják fel a közszférában dolgozók bére közötti aránytalanságokat. 

A tüntetők tábláin olyan feliratok olvashatók, hogy "A belügyminisztériumi alkalmazottak 60 százaléka minimálbéren él", "Korszerűsítsék a rendőrőrsök székhelyét", "Tisztességes bértörvényt akarunk!", "Éhbért adnak, és európai szolgáltatások várnak el cserében?". A szaktárca előtti megmozdulás 12 óráig tart, ezt követően a Győzelem térre vonulnak a tüntetők, ahol 16 óráig folytatják a tiltakozást. 

A szervező Pro Lex szakszervezeti szövetség közleménye szerint a rendőrök követelik, fogadjon el a kormány egy sürgősségi rendeletet, amely előírja többek között a bérek 20 százalékkal való emelését, illetve a pótlékoknak a 2017. április 1-jei alapbér figyelembe vételével való kiszámítását. 

Kimaradt?