Katolikus gimnázium: menekülni próbált a főtanfelügyelő a szülők elől

A tanfelügyelőségre mentek csütörtökön a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak szülei, hogy megtudják, érvényesítették-e a tanintézményt magába foglaló iskolahálózatot. A frissen kinevezett főtanfelügyelő, Ioan Macarie azonban nem akart velük találkozni, ezért autóba ült, és megpróbált távozni a helyszínről.

Csakhogy a kapu előtt éppen a Román Televízió gépkocsija parkolt, így nem tudott kihajtani, ezért kiszállt, és visszarohant az épületbe. A szülők közben arra kérték, hogy válaszoljon a kérdéseikre. Ioan Macarie az irodájából a rendőrségre telefonált, mert úgymond „agresszivitás áldozata lett”. Az épületből már nem volt hajlandó kijönni, maga helyett Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyetest küldte, hogy válaszoljon a szülők és az újságírók kérdéseire.

„Megtudtuk, hogy a tanfelügyelőség át akarja csoportosítani a katolikus iskola osztályait, de ez törvénytelen lenne, hiszen az iskola jogi személy, ezt még a törvényszék nem cáfolta meg, ez ellen nem született döntés” – magyarázta a Maszolnak Zigmond Imola szülő. Magyarázata szerint azért mentek a tanfelügyelőségre, hogy követeljék a 2015/33. számú határozatban foglalt iskolahálózat alapján az előkészítő, az ötödik és a kilencedik osztályokba való beiratkozás lehetővé tételét.

„Sehová nem jutottunk” – összegezte a Zsigmond Imola, aki arról is beszémolt, hogy a tanfelügyelőség jogtanácsosa éppen ezen a napon hiányzott a munkahelyéről, holott tudomása volt róla, hogy a szülők ellenőrizni fogják, miként folytatódik az iskola ügye a keddi megbeszélést követően.

A keddi találkozón többször is elhangzott, hogy a 2015/33-as határozat törvényes és érvényben van, és a tanfelügyelőségnek annak alapján kell elkészítenie az iskolahálózatot, mivel új terv a határidők lejártáig nem született. Mivel ez nem történt meg, és a felelősséget az intézmények továbbra is megpróbálják egymásra hárítani, a szülők úgy vélik, senki meri vállalni az ügy tisztázását, attól tartanak, hogy úgy járnak, mint Ștefan Someșan, az ügyészek által meggyanúsított volt főtanfelügyelő, akit a katolikus iskola ügyében függesztettek fel állásából.

Ioan Macarie előbb azzal érvelt, hogy alig három napja tölti be ezt a tisztséget, és még nem világos számára, mi történik a katolikus iskola körül. Aztán meg azzal magyarázkodott, hogy a polgármesteri hivataltól nem azt az iratot kapta, amit kedden megígértek a prefektus előtt, és amit megkapott, az nem tartalmazta, hogy a 2015/33-as határozat szerint kell létrehozni az iskolahálózatot. Ahhoz, hogy eldönthessék, mi legyen a következő lépés, tárgyalniuk kell a jogtanácsosukkal, és csak kedden tudnak határozni – magyarázta a főtanfelügyelő a szülőknek.

A további lépésekről a szülői bizottság pénteken tanácskozik – mondta Zsigmond Imola.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?