Romákat tessékeltek ki a polgármester jelenlétében a székelyudvarhelyi városközpontból

A székelyudvarhelyi ügyészségen tett panaszt, de a Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz is fordulna a székelyudvarhelyi Dán Ferenc, miután a helyi rendőrség Gálfi Árpád polgármester jelenlétében „megelőző intézkedésként” kitessékelte őt és az anyját a városháza előtti térről. A helyi rendőrség azt állítja, hogy lakossági bejelentésre cselekedett, és a közbiztonság fenntartása miatt lépett közbe.

Dán Ferenc és anyja Németországban vendégmunkások, rövid itthoni tartózkodásuk alatt a városházán akadt szerdán elintéznivalójuk. Az asszony a főtéren várta a fiára, akinek a városházán volt dolga, közben a sógornőjével beszélgetett. Váratlanul megjelent két rendőr, és elkérte a nő adatait. Be sem mutatkoztak, csak elkérték a személyi igazolványát. 

„Amikor kijöttem, láttam, hogy a rendőrök már ott állnak. Megkérdeztem, hogy mi történt, és akkor mondták, hogy itt nem szabad megállni ilyeneknek. Akkor visszakérdeztem, hogy milyenek vagyunk mi? Azt válaszolt a rendőr, hogy ilyeneknek nem szabad megállni, mert cirkuszolnak. Visszakérdeztem, hogy mivel cirkuszoltunk. Csak megálltunk a központban, nyilvános helyen, azzal nem cirkuszolunk” – ismertette a Maszollal saját szemszögéből az esetet a panaszos.

Ezek a helyi rendorok .sajnos az ember nem tud meg alni meg egy nyilvanos helyen se mert a helyi rendorseg sajnos meg buntett a miert o altunk egy nyilvanos hejen , as fenyegetnek

Posted by Dan Ferenc on Wednesday, March 22, 2017

Dán Ferenc saját Facebook-oldalán megosztotta az incidensről telefonjával készített videót, amelyben egy adott pillanatban Gálfi Árpád polgármester is feltűnik. A nő, akinek a hangja hallható, Dán Ferenc anyja. A videón a polgármester azt mondja: minden áldott nap tele van a tér. A megjegyzésre azzal védekeznek a jelenlévők, hogy szabad akaratuk van, és akkor tartózkodnak a téren, amikor akarnak. „Én nem szeretném, hogy a következő időszakban a központ tele legyen olyanokkal” – jelentette ki a polgármester, majd hozzátette, hogy nem a romákkal van baja, hanem azokkal, akik nem dolgoznak.  „Munkaidőben itt nem üldögélünk!” – zárta le a beszélgetést a polgármester.

„Nem tűrnek meg minket”

„Nekünk, romáknak, nem szabad megjelennünk egy nyilvános rendezvényen sem, mert a polgárőrök meg a helyi rendőrség elkergetnek. Bármilyen rendezvény legyen egy szórakozóhelyen, kávézóban – sehova sem mehetünk be Székelyudvarhelyen. Van olyan magyar ember, német ember is, aki nem tud viselkedni, minden nemzetiségben van fekete bárány. De ami ebben a városban történik, szerintem Romániában sehol máshol. Itt a helyi rendőrség és a városvezetőség teszi ezt. Felháborító, hogy a polgármester „ilyenek”-nek nevezett minket” – fejezte ki rosszallását Dán Ferenc.

Mint mondta, már panaszt tett a székelyudvarhelyi ügyészségen, és szándékában áll a diszkrimináció-ellenes tanácshoz, valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulni a sérelmeivel.

Akadályozták a szabad közlekedést

Megkerestük az ügyben a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrséget is. László Szabolcs ügyvezető igazgatótól megtudtuk: a város központjában egy ideje visszatérő problémát jelent, hogy kisebb-nagyobb csoportok elállják a gyalogos forgalmat.

„Az ilyen összeverődő csoportoknak mi ezt folyamatosan jelezzünk, általában nincs is semmilyen probléma, eleget tesznek a felszólításnak, odébb mennek, és a padokon foglalnak helyet. Természetesen vannak esetek, amikor hangoskodnak is. A szerdai eset akkor torkollott hangoskodásba, amikor a helyi rendőrök – lakossági bejelentés alapján – a helyszínre érkezve azt látták, hogy egy hatfős csoport elállja a Kossuth utca felé vezető gyalogos átjárót, ezért a padokhoz tessékelték őket” – részletezte a szerda délelőtt történteket a rendőrségi vezető.

A hangoskodás miatt beidézte a helyi rendőrség Dán Ferencet és az anyját. A nő eleget tett a felszólításnak, a rendőrségen tisztázták is a történteket. A nő elmondta a rendőrségen, hogy félreértette a helyzetet a főtéren, azt hitte, hogy megbüntetik.  Dán Ferenc is kapott „behívót”, ő még nem jelent meg a rendőrségen.

Félnek a városlakók a késvillantás óta

László Szabolcs kifejtette, hogy a helyi rendőrség az elmúlt időszakban nagyobb figyelmet fordít a rendfenntartásra a városközpontban . Ennek oka az, hogy néhány hónappal ezelőtt ezen a helyszínen késsel fenyegettek meg egy embert. A Maszol is beszámolt róla, hogy az eset következtében letartóztatták a székelyudvarhelyi alvilág ismert alakjait, Pui Bélát és az apját.

„Természetesen a szerdai eset szereplőinek semmi köze ahhoz az incidenshez, de az elővigyázatosságunk indokolt ebben a városrészben, hiszen a közbiztonság fenntartása a mi feladatunk, legyen szó bűnözésről vagy civilizálatlan viselkedésről” – fejtette ki László Szabolcs. Hozzátette, hogy a lakosság rendszeresen jelzi az elégedetlenségét ilyen téren, ezért valószínűsíti, hogy bizonyos fokú félelem él bennük.

„Mi nem mondjuk, hogy ne álljanak ott a téren, ha éppen az idejük megengedi, viszont olyan módon legyenek jelen a közösségben, hogy mást ne zavarjanak. A szerdai eset megelőző intézkedés volt, azért hogy ne alakuljon ki hangoskodás. A helyi rendőrség teljesen törvényes módon végezte a feladatát. A polgármester is alátámasztotta, hogy egy normális és civilizált országban nem történik ilyesmi, hogy egyeseknek ideje van arra, hogy délelőttöket, napokat, órákat töltsenek itt” – tette hozzá.

„Ne gyülekezzenek kétes kinézetű személyek”

Megkerestük az ügyben Gálfi Árpád polgármestert is, hogy fogalmazza meg álláspontját. A városháza sajtóirodájához irányítottak minket, ezért e-mailben elküldtük kérdéseinket. Válaszukat változtatás nélkül közöljük:

„Székelyudvarhelyen az elmúlt években, de a közelmúltban is történtek olyan események, amelyek következtében a Helyi Rendőrség megnövelte a járőrözést a város központjában. (Késsel támadtak meg egy üzletembert négy hónappal ezelőtt, de Önök is többször hírértékűnek tartották a székelyudvarhelyi utcai rendbontásokat és az azokra válaszként szerveződő közbiztonsági meneteléseket is). A polgármester úr is egyetért azzal, hogy az ilyen eseményeknek elejét kell venni, a Helyi Rendőrség hatáskörébe tartozik az utcai bűnözés megelőzése és ezért történt az igazoltatás is. A tegnapi akcióban a Helyi Rendőrség azoknak a csoportosulásoknak a tagjait igazoltatta, amelyek több utcai rendbontásért is felelősek voltak az elmúlt időszakban.

A polgármester úr ugyanakkor fenntartja arra vonatkozó álláspontját, hogy Székelyudvarhely sétálóparkos központjában ne gyülekezzenek kétes kinézetű személyek és olyan közismert bűnözők, akik csoportokba verődve, ismétlődően, napi rendszerességgel a központ szinte valamennyi padját elfoglalva sokszor a járókelőkbe belekötve töltik a napjaikat.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?