Rezsicsökkentés a kisgyerekes családoknál: a központi fűtéses háztartások járnak jobban

Azok a társasházkban lakó családok járnak jobban a kedden megszavazott, rezsicsökkentésre vonatkozó jogszabályjavaslattal, akiknek központi fűtésük van – erősítette meg a Maszolnak az egyik székelyföldi tulajdonosi társulás elnöke, Szolga Tibor. Márton Árpád képviselő elmondta, a kisgyermekes családokat segítő tervezet abból indult ki, hogy a tényleges energiafogyasztás ma már nem minősül közös költségnek.

Kedden döntőházként megszavazta a képviselőház azt a jogszabályjavaslatot, amelynek lényege, hogy a 3 évesnél fiatalabb gyerekek után már nem kell közös költséget fizetni – legalábbis fennáll ennek a lehetősége. Ismert, hogy a havi összeg egy részét a családtagok száma alapján számítják ki a lakástulajdonosi társulások gondnokai. A 230/2007-es törvényt módosító javaslat szerint a tulajdonosi társulásoknak jogukban áll eldönteni, hogy a három éven aluli gyermekek után kell-e közös költséget fizetniük a családoknak, vagy sem.

„A háztartásoknak a háziállataik után sem kell fizetniük. Abszurd, hogy a csecsemők megnövelik a lakástulajdonosi társulások közös költségeit” – érvelt a jogszabály előterjesztője, Dragoş Luchian volt képviselő. Az ellenszavazat nélkül elfogadott javaslat indoklása itt olvasható.

A tényleges fogyasztást szinte mindenhol külön mérik?

Megkeresésünkre Márton Árpád képviselő, az RMDSZ alsóházi frakcióhelyettese elmondta, a kezdeményezés abból indult ki, hogy a közköltségben olyan tételek is vannak, amelyeknek nagyságát a személyek számától teszik függővé. Ide tartozik például a szemétszállítási díj, a közös terek kivilágításának terhei és a konyhai gázfogyasztás költségei, amennyiben a lakások nem rendelkeznek saját, a fogyasztást pontosan mérő gázórával.

A képviselő elmondta, míg a kommunizmusban a rezsit a családtagok száma alapján számolták ki, ma már rengeteg helyen külön gáz- és vízóra méri az energiahasználatot – a tényleges fogyasztás tehát a legtöbb esetben nem minősül közös költségnek.  

30-35 lejjel csökkenhet a rezsi

Ha a jogszabályt az államfő is kihirdeti, háztartásonként 30-35 lejjel csökkenhet a rezsi - mondta a székelyudvarhelyi Bethlen V. lakástulajdonosi társulás elnöke, Szolga Tibor. Számítása szerint a közös terek világítása egy személyre havonként 2-3 lejtől 5-6 lejbe kerül, attól függően, hogy mennyire sötét a lépcsőház. A szemétszállítás terhe egy személyre 7-8 lejt jelent, a lépcsőház takarítása 3-4 lej, a konyhai gázfogyasztás (ha nincs mérőóra) a téli és a nyári hónapokban eltérést mutathat, de számolhatunk 10-15 lejt erre a tételre is – sorolta.

Hozzátette, a jogszabály értelmében valóban valamivel nagyobb összeget számítanak majd le a rezsiből a konyhai gáz miatt azon kisgyermekes háztartások esetében, amelyek nem váltak le a közös rendszerről, szemben azokkal, akiknek gázfogyasztását külön óra méri. A 30-35 lejes végösszegbe nem kalkuláltuk bele például a lifttel járó költségeket, illetve a mindenkit érintő javítási, felújítási díjakat sem.

Miért nem támogatják azt is, aki befektet?

Szolga Tibor rámutatott, a konyhai gáz miatti különbségnél jóval súlyosabb kérdések is felmerülnek a lakásfenntartási támogatásoknál. „Aki az úgynevezett közös fűtésen van, kap támogatást az önkormányzattól. A gigakalória számlázott ára 198,35 lej, de az előállítási ár körülbelül száz lejjel drágább. A különbséget a helyi tanács állja. Aki levált a közös rendszerről, aki befektetett, az nem kap támogatást. Miért?" - mutatott rá a lakástulajdonosi társulás elnöke.

Hozzátette, legalább ilyen visszás az is, hogy a fűtéspótlék esetében kizáró feltétel, ha valakinek 3 ezer lejes megtakarítása van a bankban. „Egy idősebb személy, aki félretesz például a temetésre három ezer lejt, már nem kap fűtéspótlékot. Aki nem tesz félre, azok kaphatnak fűtéspótlékot. Több idős személlyel is előfordult, hogy visszafizettették a támogatást, amikor kiderült, van a temetésre egy kis félretett pénze” – magyarázta.

Szolga Tibor elmondta, megítélése szerint a kisgyermekes családokra vonatkozó javaslat jogos, főleg annak a fényében, hogy szinte soha nem merül fel, fogyaszt vagy nem fogyaszt egy lakásban élő macska, kutya, amelyet tisztán kell tartani, és amelyre sok esetben főzni is kell.

Kapcsolódók

Kimaradt?