„Csak” a megemelt peronoknak örülhetnek a csíkszeredaiak

Idén csak a peronok felújításában reménykedhetnek a Csíkszeredában vonatra szállni akarók – tudtuk meg Tánczos Barna szenátortól, aki többször is egyeztetett a román vasúttársaság (CFR) infrastruktúráért felelős igazgatójával a Hargita megyei municípiumok vasútállomásainak felújítása ügyében.

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor és Korodi Attila képviselő március másodiki közös sajtótájékoztatójukon azt nyilatkozták, hogy sikerült az állami költségvetésbe foglalni a négy legnagyobb Hargita megyei város vasútállomásainak felújítását, igaz esetenként ez egyelőre tervezési finanszírozást jelent csupán.

Megkerestük a fejlemények után érdeklődve a szenátort, aki azt mondta, hogy valóban elkülönítettek erre egy összeget, amelyet végül nem az országosba, hanem a vasúttársaság belső költségvetésébe foglaltak bele.

„Az elmúlt hetekben több ízben is egyeztettem Marius Chiper igazgatóval, aki nem szolgált sok jó hírrel. Az összeg, amelyet végül a Hargita megyei infrastrukturális fejlesztésekre kaptak, még a vonalak felújítására sem elegendő. Az összeg természetesen nem végleges, hiszen az évközi költségvetés-kiigazításkor még számítunk valamennyi pénzre. Az most már azonban biztos, hogy az eddig előirányozott összegből csupán a csíkszeredai állomás három peronjának megemelése kivitelezhető” – mondta a Maszolnak a szenátor.

Korodi Attila képviselő úgy tudja, hogy még nem reménytelen a helyzet, kiemelte, hogy amikor az RMDSZ honatyái megszavazták az idei költségvetést, annak egyik feltétele az volt, hogy a Hargita megyei vasúti infrastruktúra fejlesztésére is pénzt szánnak. Hozzátette, hogy a következő hetekben még fontos döntések születhetnek az ügyben, éppen ezért nyomon követik a fejleményeket. A legfontosabb az, hogy az eddig jóváhagyott összegeket ne próbálják másra fordítani – jegyezte meg.

Csíkszeredában már a peronok megemelése is nagy előrelépést jelentene. Jelen körülmények között ugyanis meglehetősen nehéz vonatra szállni nemcsak az időseknek, hanem a fiatalabbaknak is. A gyakran használt, a legalacsonyabb, hármas vágány mellett található peronon a beérkező vontatok legalsó lépcsőfoka egy átlagos termetű ember combmagasságában található.

A vasútállomás épületének felújításával kapcsolatban még 2006-2007-ben készítettek egy előtanulmányt. Ebből kiderült, hogy az épület annyira rossz statikai állapotban van, hogy jelen pillanatban egy, az egész állomásra és környékére vonatkozó felújítási beruházás 70 százalékát az állomásépület szerkezeti megerősítésére kellene fordítani. Tánczos szerint lehetséges, hogy egy teljesen új épület kivitelezése sokkal költséghatékonyabb lenne.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?