Szakember: az eddiginél agresszívebb vírustörzs okozza a kanyarót

A Magyarországra is átterjedt kanyarós megbetegedéseket az eddiginél agresszívebb vírustörzs okozza – nyilatkozta a Maszolnak az Arad Megyei Egészségügyi Igazgatóság szóvivője. Dr. Daniela Cîrnațu szerint a kór egyetlen megelőzési módja az oltás.

2016 eleje óta több mint 3800 kanyarós megbetegedést diagnosztizáltak Romániában, és tizenheten vesztették életüket. Korábban átlagosan 7-8 kanyarós esetet jegyeztek évente. A járvány a múlt év végén érte el tetőfokát, azóta viszont megjelent a kanyaró Magyarország keleti határvidékén és Nyugat-Európában is, ahová romániai vendégmunkások és turisták vihették el a vírust. A legtöbb megbetegedést Krassó-Szörény, Temes és Arad megyében jegyezték.

Arad megyében 2016 áprilisában jelent meg a kanyaró, és azóta körülbelül 640 esetet jegyeztek – mondta a Maszolnak Daniela Cîrnațu, az Arad Megyei Egészségügyi Igazgatóság sajtószóvivője. „Sajnos öt haláleset is volt, de meg kell jegyezni, hogy ezek a személyek más betegségben is szenvedtek, a kanyaró csak súlyosbította a helyzetüket, az általa okozott szövődmények miatt hunytak el. A betegség a szokásos lefolyásához képest sokkal erőszakosabb, ami miatt be is kellett utalnunk a fertőzötteket” – tette hozzá.

Felnőttek is fertőződnek

A szóvivő elmondta, kezdetben a roma közösség tagjaihoz köthették a betegséget, illetve olyan gyerekek is megfertőződtek, akiknek a szülei külföldön dolgoznak, és a kiskorúakat valamelyik családtagra hagyták, akik nem figyeltek annyira az oltások fontosságára. Utólag a járvány az iskolai közösségekben terjedt el, később a felnőttek körében is megjelent.

„Ez meglepő, mert az orvosi szakkönyvekben gyerekbetegségnek nevezik. Úgy ismerik, mint olyan betegséget, amelyen szinte minden gyerek átesik, de ugyanakkor ezáltal megerősödik az immunrendszerük is. Jelenleg azonban sokkal súlyosabb betegségről beszélhetünk, mert az eddiginél agresszívabb vírustörzs okozza” – mondta az orvos.

Daniela Cîrnațu szerint elegendő hármas oltóanyag van a megyében, amely a kanyaró, a himlő és a mumpsz ellen is védettséget biztosít. Ezenkívül a háziorvosokat felszólították, kövessék nyomon, mely gyerekek nem kaptak két adag vakcinát, és pótolják a másodikat. Ugyanakkor az egészségügyi minisztérium elrendelte, hogy már a kilenc hónapos csecsemőket is beoltsák.

Az egyetlen megelőzés az oltás

A szóvivő kérdésünkre elképzelhetőnek nevezte, hogy az oltásellenes kampány befolyásolt egyes szülőket, és ez is elősegítette a fertőzéseket. Hozzátette azonban, hogy a járvány elterjedésével egyre többen kérik az oltást, csak az év eleje óta 3500 gyereket oltottak be Arad megyében.

A szakember hangsúlyozta, a kanyaró egyetlen megelőzési módja az oltás. Ha a gyerek közérzete romlik, erős láza van és folyik az orra, kötelező orvoshoz fordulni, és a szakember dönti el, hogy a kanyaró kezdeti tüneteiről van szó, vagy más vírusos megbetegedésről. Amíg megjelenik a kanyaróra jellemző kiütés a bőrön, addig a gyerek fertőző, ezért kell kivenni a közösségből – magyarázta.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?