Kampány indult a vezetés közbeni elalvás visszaszorítására

Az autóvezetés közbeni elalvás megelőzését célzó kampányt indított pénteken, az alvás világnapja alkalmából az ASCID szervezet és a Román Tüdőgyógyászok Társasága.

A Csak egy jó alvás után biztonságos a vezetés mottójú kampány a hivatásos és az amatőr sofőröket egyaránt megcélozza, a vezetés közbeni elalvással kapcsolatos információkat, megelőzési tanácsokat adnak a gépjárművezetőknek. 

A kampány honlapján a sofőrök az alvási szokásokkal, az elővigyázatos vezetéssel kapcsolatos szakértői ajánlásokat olvashatnak, de alvással kapcsolatos tesztet is kitölthetnek, és orvosok által végzett tanulmányokról is tájékozódhatnak. 

"Az évente világszerte jegyzett 100 ezer balesetben 71 ezer ember sérül meg, és 1 500 személy veszíti életét vezetés közbeni elszundítás miatt. Minden sofőr tudja, milyen álmosnak lenni vezetés közben, néhány másodpercre lehunyni a szemet, nehézkesen pislogni, de nem tudatosítják azt, hogy a fáradtság úgy hat a szervezetre, mint az alkohol: jelentősen csökkenti a reakcióképességet, a látásunkat és a koncentráló képességünket. Kedves sofőrök, ha vezetés közben gyakran pislognak és ásítanak, ha ingerlékenyek vagy nyitott szemmel álmodoznak, huzzanak félre" - tanácsolja Titi Aur volt autóversenyző. 

A statisztikák szerint egymillió romániai lakos szenved alvászavarban, azonban közülük csupán 5 ezer személyt diagnosztizáltak ezzel a betegséggel. A kampány célja, hogy felhívják a figyelmet az alvászavarra, azzal az üzenettel, hogy ez enyhíthető, ennek felismerése pedig létfontosságú. A  nyolcvan féle alvási betegség közül a napközbeni álmosság, az álmatlanság és az alvásfüggő légzészavarok a leggyakoribbak. Romániában mintegy 550 ezer felnőttet érint valamilyen alvási légzészavar. 

A francia autópályavállalatok szövetségének felmérése szerint az álmosság a legtöbb baleset okozója, háromból egy baleset a fáradtság és az elszundító sofőrök miatt történik az autópályákon. 

4,5-ször nagyobb eséllyel okoznak balesetet azok a gépjárművezetők, akik kevesebb mint öt órát alszanak éjszaka. 

Azok a személyek, akik 24 óránál többet maradnak ébren, olyan vezetési hibákat követhetnek el, mintha 1.00 g/l véralkoholszinttel vezetnének, az alvási légzészavarral küszködő személyek esetében hétszer nagyobb a valószínűsége, hogy elalszanak vezetés közben. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?