Ismét megjelent a Noua Dreaptă az aradi magyar ünnepen

Miközben Gheorghe Falcă polgármester a magyarság iránti tiszteletét hangsúlyozta, megjelent a szélsőjobboldali Noua Dreaptă szervezet trikolórokkal felszerelkezett maroknyi tagja az aradi március 15-i megemlékezésen.

Az október 6-i megemlékezésekhez képest kevesebben vettek részt a Szabadság-szobornál tartott 1848-as megemlékezésen szerdán Aradon, az ünnepség résztvevőinek többségét a megye magyarlakta településeiről érkezettek tették ki.

Elsőként Gheorghe Falcă polgármester üdvözölte a megjelenteket, a magyarság iránti tiszteletét – immár nem első alkalommal – hangsúlyozó beszéde elnyerte a hallgatóság tetszését. Kecskés Tibor kolozsvári magyar konzul a magyar, Cosmin Pribac Arad megyei prefektus a román kormányfő üdvözletét tolmácsolta, majd Faragó Péter parlamenti képviselő, az Arad megyei RMDSZ elnöke fejtette ki, hogy az erdélyi magyarságnak ma is küzdeniük kell a szabadságjogokért, mint a ’48-as hősöknek.

„A gyulafehérvári nyilatkozat szellemében követeljük egyéni és közösségi jogainkat. Követeljük, hogy legalább a 100. évfordulón a románság teljesítse ígéreteit. (…) Nem lehet szabad az olyan ország, ahol félreállítják azt, aki dolgozni, tenni akar a közösségért. Nem lehet szabad az olyan ország, ahol börtönbüntetés fenyegeti azokat, akik kitűzik a magyar vagy a székely zászlót” – mondta beszédében.

A Román–magyar megbékélés parkjában tartott megemlékezés zavartalanul telt, de a tér túlsó végében tüntetőleg megjelent a román szélsőjobboldali Noua Dreaptă szervezet trikolórokkal felszerelkezett maroknyi tagja.

A Szabadság-szobor és a román hősök emlékművének megkoszorúzása után a nagyszínházban ünnepi előadáson vettek részt az aradi megemlékezők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?