Március 15-e munkaszüneti nap a háromszéki és sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál

Kovászna Megye Tanácsának és a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak a dolgozói szabadnapot kapnak a magyar nemzeti ünnepen. A két önkormányzat 2011-ben úgy módosította a kollektív munkaszerződéseket, hogy abba belefoglalták: a március 15-e munkaszüneti nap, hogy az alkalmazottak részt tudjanak venni a megemlékezéseken.

A dokumentum úttörőnek számított, hiszen az első volt Székelyföldön, amely a magyar ünnepnapot a közigazgatásban is szentesítette, és kibővítette a hivatalos munkaszüneti napok listáját. „Ami 2011-ben még kuriózum volt, ma már a normalitást jelenti, nem kell munkahelyről kérezkedni, ha nemzeti ünnepünkön részt akarunk venni. Azt szeretnénk elérni, ha ennyire egyértelmű lenne, hogy jogunk van használni szimbólumainkat, anyanyelvünket is" – fogalmazott ennek kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata közleményben hívja fel a figyelmet, hogy március 15-e, az 1848-1849-es forradalomra és szabadságharcra való megemlékezés napja Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalánál munkaszüneti nap. A városházáz, beleértve az ügyfélfogadó irodát is, szünetel a munka, a pénzügyi igazgatóság viszont a megszokott programmal dolgozik. A március 15-i szabadnap a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a megyei tanács alkalmazottaira vonatkozik, de sokéves tapasztalat szerint a magáncégek jelentős része szabadnapot ad ünnepelni vágyó dolgozóinak.

Sepsiszentgyörgy ünnepi díszbe öltözött

Piros-fehér-zöld színű kokárdákkal díszítették a város főútvonalainak villanyoszlopait és az új főteret. A háromszéki megyeszékhelyen hagyomány szerint az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc megemlékezési ünnepsége alkalmából 14.30-tól lovas felvonulásra kerül sor. A hagyományőrző huszárok a város nyugati részéből a Váradi–Bartalis kőtömbös kopjafától indulnak, míg a keleti városrészből pedig az Állomás negyedi, eprestetői csata emlékművétől vonulnak be az új főtérre. A lovas felvonulások miatt több utcában is lezárják a gépkocsiforgalmat.

Sepsiszentgyörgyön március 15-én délelőtt koszorúzásokra kerül sor az emlékműveknél. Délután negyed négykor egy új köztéri szobrot avatnak az Erzsébet parkban. A háromszéki honvédelmi harc vezéregyéniségének, Berde Mózsának állítanak egész alakos szobrot a Megyei Könyvtár épületével szemben, az Erzsébet park fő lépcsőfeljárójánál.

A központi ünnepség 16 órakor kezdődik, miután a város új főterére bevonulnak a lovas huszárok az ünneplő lakosság kíséretében. Az új főtéren 16 órakor a szózatot követően kezdődnek az ünnepi beszédek, amelyek során felszólal Antal Árpád polgármester, Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete és Bálint Benczédi Ferenc, Erdély unitárius püspöke. Szász Tímea Orsolya, a Székely Mikó Kollégium tizedik osztályos diákja lesz a sepsiszentgyörgyi ünnepség ifjúsági szónoka. Az ünnepségen lelkészi áldást mond Szabó Lajos kanonok-plébános, majd a magyar és székely himnuszok eléneklése után véget ér az ünnepség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?