A Háromszéki Közösségi Alapítvány új programmal rukkolt elő

A helyi termékekre és szolgáltatásokra fekteti tavasszal a hangsúlyt a Háromszéki Közösségi Alapítvány - hangzott el keddi sajtótájékoztatójukon. 

Az elmúlt hat évben több mint egymillió lej közvetlen közösségi befektetést valósítottak meg köztereken programtámogatások, egyéni támogatások és ösztöndíjak formájában - vonta meg az elmúlt évek mérlegét Bereczki Kinga, a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) ügyvezetője. Rámutatott: a térségben nincs más gyakorlat helyi erőforrásokból ilyen mértékű közösségi programok megvalósítására. 

A HKA ügyvezetője szerint a legnagyobb helyi forrást az alapítványi programok számára a Közösségi Kártya program biztosítja. Hozzátette: új szemléletet vezettek be a vásárlásoknál használatos bónuszkártya rendszerébe, hiszen ezzel a programmal tudatosan vásárló közösséget hoztak létre. Jelenleg 25 ezer háromszéki használja a közösségi kártyát, amely vásárláskor 1 százalék kedvezményt biztosít a vásárlónak, és az üzlet további 1 százalékot fizet be a közösségi alapba. Ilyen közösségi vásárlások révén csak az elmúlt esztendőben 265 ezer lej gyűlt össze tavaly - mondta Bereczki Kinga, aki szerint a háromszéki vállalkozókat is aktív cselekvőkké teszik, hiszen nem csak „szponzorpénzt” kérnek, hanem bevonják őket a programokba, hogy láthassák, mire költik pénzüket. A közösségi kártyát használó vásárlók között kéthavonta 1000 lejnyi pénzjutalmat sorsolnak ki. 

További sikeres programjaik a Civil Licit, amelyet Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen is megszerveznek. Ezek során háromszéki civil szervezetek pályázhatnak programtámogatásra, és a liciten részt vevő vállalkozók biztosítanak finanszírozást kedvenc programjaiknak. Az idei első Civil Licitet március 27-én szervezik Kézdivásárhelyen. Erre 16 civil szervezet pályázott, a szervezők három programot választottak ki: a Benji Állatvédő Egyesület kutyafuttatót-, a Salvatore Egyesület óvodás gyerekeknek tanít elsősegélynyújtó tanfolyamot-, az Antanténusz Egyesület pedig gyerekotthonokban nevelkedő kiskorúaknak szervez meseterápiás foglalkozást. Az érintettek a liciten gyűjthetnek majd támogatást. 

A „Tekerj egy jó célért” című akció során rendhagyó módon, kerékpározással gyűjtenek pénzforrást közösségi célok finanszírozására. A „Nem térkép e táj” programjuk révén évente 1500 háromszéki gyerek járja be szülőföldjét, és ezáltal erősödik benne a szülőföldhöz való ragaszkodás - sorolta Bereczki Kinga, aki szerint ugyancsak saját forrásokból évente több tucat tehetséges gyereknek biztosítanak ösztöndíjat, így tavaly 42 tanuló kapott fejenként ezer lejes támogatást. 

Ugyanakkor sokan keresik a Háromszéki Közösségi Alapítványt és kérnek egyéni támogatást egy-egy ötletük megvalósítására. Az alapítvány kuratóriuma eddig 45 ezer lej értékben támogatta az egyéni projekteket. Tavaly például a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola műszaki múzeumának létrehozását finanszírozták. 

A Háromszéki Közösségi Alapítvány négy éve működteti a csemetekert programot, amely révén évente több ezer őshonos gyümölcsfát adnak a háromszéki településeknek, illetve Köröspatakon létrehoztak egy 70 áras csemetekertet, ahol mintegy 6 ezer őshonos facsemetét nevelnek. 

Bereczki Kinga elmondta, idei legnagyobb projektjük, hogy megjelölik a helyi termékeket és szolgáltatásokat. Egy vásárlási szokásokat vizsgáló tanulmány ugyanis rámutatott, hogy a bizalomtól függ, hogy a vásárlók a helyi terméket részesítik-e előnyben. Az alapítvány a helyi termékek és szolgáltatások megkülönböztetésére, jelölésére két - egy piros és egy kék -  Háromszéki Termék, illetve Háromszéki Szolgáltatás szimbólumot vezet be, és ösztönzi ezek használatát, a termékek, az üzletek és cégek esetében is. Hamarosan elindítják a helyi termékeket és szolgáltatásokat népszerűsítő kommunikációs kampányt, és a következő egy évben készítenek egy termék- szolgáltatás katalógust. Indítanak egy honlapot, ahol rendszerezik az információkat. Arra kérik a vállalkozókat, hogy töltsenek ki egy adatlapot, és küldjék be az alapítványhoz, hogy bekerüljenek az adatbázisba. 

Kovászna megyében 174 civil szervezet működik. Bereczki Kinga elmondta, március 22-én egy gála keretében díjazzák a tavalyi év civil szervezetét. 

Kapcsolódók

Kimaradt?