Az eső sem tántorította el a megemlékezőket Sepsiszentgyörgyön

A zuhogó eső ellenére több százan gyűltek össze péntek délelőtt Sepsiszentgyörgyön, a turul szobor előtti téren a Székely szabadság napja rendezvényen. A sepsiszentgyörgyiekhez csatlakoztak a kézdiszékiek is, akik autóbuszokkal érkeztek, és Marosvásárhely fele vezető útjukat megszakítva álltak meg a háromszéki megyeszékhelyen. 

A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, Gazda Zoltán a turul szobornál mondott beszédében emlékeztetett, hogy Marosvásárhelyen ismét tüntetni fognak, hiszen ebben az Európához nem méltó környezetben teljesen magunkra hagyva kell példát merítenünk a székely vértanúk bátor kiállásából és áldozatvállalásából. „Tudatosítanunk kell, hogy ma is szükség van mindannyiunk áldozatvállalására. A mai nap próbatétel is, mert ha nem leszünk nagyon sokan Marosvásárhelyen, csak útat nyitunk az újabb meghurcoltatásnak, mert az ellenséges hatalom látja, hogy velünk bármit megtehet” - hívta fel a figyelmet Gazda Zoltán. 

A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke rámutatott: „A szavazatainkkal támogatott  államelnök azzal veri áruló, szász mellét, hogy Romániában a kisebbségek ügyét példamutatóan megoldották. Ezért kell minden alkalommal felemelnünk a hangunk, és követelni, ami jár”. Hozzátette: a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) korlátozott lehetőségei között nem kér sokat, csak hogy egy évben 2-3 alkalommal mozduljunk meg gyermekeink, unokáink élhetőbb jövőjéért, és hogy az önkormányzatok vállalják fel az SZNT kezdeményezéseit. 

A sepsiszentgyörgyi megemlékezésen jelen volt Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, akik nem mondtak beszédet. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat képviseletében Tóth Birtan Csaba alpolgármester szólalt fel, és kifejtette: az évek során a székely szabadság napja a közös fellépés, az önrendelkezésért folytatott küzdelem szinonimájává vált. „Most is elmondhatjuk, hogy a szabadságért, közösségünk jogaiért való kiállás aktuális, hiszen nem használhatjuk szimbólumainkat,  folyamatosan sérülnek nyelvi jogaink, elveszik iskoláinkat, vezetőink, szervezeteink tevékenységét pedig megpróbálják ellehetetleníteni”. 

Tóth Birtan Csaba szerint elsősorban szülőföldhöz kötött létünkkel, annak tiszteletére és szeretetére nevelt gyerekeinkkel, hagyományaink ápolásával tudunk tenni. „Más országban lehet magasabb színvonalon élni, de igazán szabadok csak itthon lehetünk” - mondta az alpolgármester, aki szerint nem tehetjük meg, hogy egy eldugott teremben, csendben emlékezzünk meg vértanúinkról, hogy lehajtott fővel vonuljunk fel Marosvásárhelyen, ahogyan azt a hatalom képviselői szeretnék. „Vértanúink emlékéhez akkor lehetünk igazán méltók, ha mi is kiállunk közösségünk jogaiért, vállaljuk követeléseinket” - mutatott rá Tóth Birtan Csaba.  

A sepsiszentgyörgyi székely szabadság napi megemlékezésen Báncea Gábor református lelkész mondott áldást, közreműködött a Kónya Ádám Művelődési Ház férfidalárdája. A megemlékezésé végén a több száz fős tömeg elénekelte a magyar és a székely himnuszt, majd többen is felszálltak a közelben parkoló 5 autóbuszra, vagy személy-gépkocsijaikba ülve elindultak Marosvásárhely fele, hogy részt vehessenek az székely szabadság napi megemlékezésen és felvonuláson.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?