A világ legjobb ötszáz egyeteme között van a BBTE

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem (UBB) idén bekerült a világ 500 legjobb, a művészet és a humán tudományok terén képzést nyújtó egyeteme közé.

A kolozsvári egyetem Romániában az első, amely ezen a szakterületen helyezést ért el az 500 legjobb felsőoktatási intézmény ranglistáján. Románia mintegy száz egyeteme közül csupán az Universitaria konzorcium tagjai kerültek be a rangsorolásba: a bukaresti egyetemek, a kolozsvári UBB, a Iaşi-i UAIC, a temesvári UVT és a Közgazdasági Tudományegyetem (ASE), amelyek a 700+ ranglistán értek el helyezéseket – írja az Agerpres hírügynökségnek csütörtökön küldött közlemény.

Az egyetemek nemzetközi rangsorát (QS World University Rankings) március 8-án közölték. A tudományos hírnév, a publikációk SCOPUS rendszerben jegyzett idézeteinek száma, a Hirsch-index voltak a legfontosabb követelmények, amelyeket figyelembe vettek a lista öszeállításakor.

A besorolásba foglalt általános szakterületek a következők voltak: Művészet és humán tudományok; Mérnöki képzés és technológia; Gyógyászat és élettudományok; Természettudományok és társadalomtudományok, Menedzsment.

„Gratulálunk az egyetem teljes akadémiai közösségének az elért a nemzetközi sikerekhez. Ezek az eredmények annál inkább figyelemreméltók, hogy krónikus alulfinanszírozás észlelhető a romániai felsőoktatási rendszerben, így a kutatásra szánt kevés forrást is az egyetem működésére kell fordítanunk” – áll a közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?