Hivatalos: bármelyik rendőr bírságolhat gyorshajtásért

Megjelent szerdán a Hivatalos Közlönyben a legfelsőbb bíróságnak az az ítélete, amelynek értelmében rádión kapott adatok alapján is megbírságolhatják a közlekedési rendőrök a sebességkorlátozást túllépő autósokat.

E szerint szerdától gyakorlatilag bármelyik rendőr leintheti a gépkocsit, és a kollégájától kapott adatok alapján kiállíthatja a bírságolási jegyzőkönyvet – számolt be a Digi24. Ez eddig is történt így, de a hírtelevízió szerint évente autósok ezrei fellebbeztek, ha nem a kihágást közvetlenül megállapító rendőr büntette őket. Ezentúl esélyük sincs ezt már megtenni.

Mint korábban írtuk, a precedens értékű ítéletet egy megbüntetett sofőr által indított perben hozta a legfelsőbb bíróság január 30-án. Az illető Krassó-Szörény megyei, Ovidiu Costeának hívják, és 2014-ben óvta meg a nevére kiállított bírságolási jegyzőkönyvet. A gyorshajtásért megbüntetett férfi a jegyzőkönyv megsemmisítését kérte a törvényszéktől.

Arra hivatkozott, hogy nem az a rendőr bírságolta meg, aki az autója sebességét mérte traffipaxszal. A jegyzőkönyvet több száz méterrel a tettenérés helyszínétől, egy közlekedési járőr állította ki a radart kezelő társától rádión kapott adatok alapján.

A Krassó-Szörény megyei törvényszék elutasította az óvását. A férfi fellebbezett, de sikertelenül. A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a bírságolási jegyzőkönyvet a rádión kapott adatok alapján bármelyik közlekedési rendőr kiállíthatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?