Tematikusan ellenőriz a fogyasztóvédelem Hargita megyében

Már a húsvétra készül a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal. Az újév beköszöntével ellenőrizték egyrészt a karácsony utáni, tél végi kiárusításokon kínált termékeket, most pedig a böjtös időszakban a polcokon ilyenkor jellemzően megszaporodó termékekre fordítanak nagyobb figyelmet – számolt be a Maszolnak Moldovan Laurenţiu, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője.

Nemrég zárult le a fogyasztóvédelem tematikus ellenőrzése, amelynek keretében a tejtermékeket ellenőrizték. A nem emberi fogyasztásra alkalmas cikkek közül pedig az üvegből készült termékekre fordítottak nagyobb hangsúlyt – az ellenőrzésekre vonatkozó adatokat jövő héten teszi közzé a hivatal.

A húsvétot megelőző időszakban az élelmiszerboltokat üzemeltetők közül a pék- és cukrásztermékek forgalmazói számíthatnak arra, hogy a fogyasztóvédelem munkatársai megjelennek náluk, ugyanakkor a hústermékeket, a borokat és a tojásokat is górcső alá veszik.

Moldovan Laurenţiu azt mondta, hogy az utóbbi időszakban nagy figyelmet fordítottak a diákoknak szánt tej-kifli programban kiszállított kiflikre is. Az elmúlt hetekben számtalan panasz érkezett a fogyasztóvédelemhez mind a szülőktől, mind pedig a tej-kifli programért felelős Hargita Megye Tanácsától. Elsősorban az iskolákba kiszállított kifli minőségét és méretét kifogásolták.

A sorozatos panaszok következtében részletesebben ellenőrizték a tordai beszállító péktermékeit, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb panasz érkezett. Kiderült, hogy sem a méretük, sem pedig a termék összetétele nem felelt meg az előírásoknak. A Hargita megyei fogyasztóvédelem ezért négy rendben szabott ki összesen mintegy 45 ezer lej értékű büntetést az említett beszállítónak.

A Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal 2016-ban egyébként 2441 vizsgálatot indított, ezekből 1079 esetben szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, amelyek nyomán összesen 4,3 millió lej kifizetésére kötelezték a forgalmazókat, 875 esetben szabtak ki konkrét büntetést, 513 ezer lej értékben. 427 terméket pedig véglegesen kivontak a forgalomból és a problémás árucikkeket megsemmisítették.

Kapcsolódók

Kimaradt?