Sepsiszentgyörgyön szigorítják a kutyatartás szabályait

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a kutyatartás szabályainak szigorításával próbál gátat vetni az ebek ellenőrizetlen szaporodásának. A Tóth Birtan Csaba alpolgármester által kezdeményezett helyi tanácshatározat tervezetét közvitára bocsátották, és várhatóan ebben a hónapban fogadja el az önkormányzat.

Első lépésként áprilisban egy átfogó leltárt készítenek a Sepsiszentgyörgyön magán és jogi személyek által birtokolt kutyákról, így kötelezik az ebtartókat, hogy a városházán nyilvántartásba vetessék kedvenceiket. Április 1 és 30. között a városháza alkalmazottaiból, helyi rendőrökből, állategészségügyi szakemberekből és állatvédő civilekből álló csapatok járják a várost, és felleltározzák a kutyákat.

A kutyatartásra vonatkozó új szabályzat azt is előírja, hogy jogi személyek nem tarthatnak két kutyánál többet, illetve kötelezik a gazdákat, hogy kedvenceiket sétáltatás közben pórázra kössék és szájkosarat tegyenek rájuk. Kivételt csak a kölyökkutyák és kistestű ebek képeznek, viszont szigorúan megtiltják, hogy az ebeket játszóterekre vigyék.

A közvitára bocsátott helyi határozat-tervezet szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatja a kutyák azonosító mikrochipezésének és ivartalanításának költségeit is. Az idei költségvetésben pénzalapot különítenek el erre a célra, így egy kutya azonosító mikrochipezését 40 lejjel támogatják illetve a kankutyák ivartalanítását 65 lejjel-, a szukák ivartalanítását pedig 125 lejjel támogatnák, abban az esetben, ha ezeket a beavatkozásokat azzal az állatorvossal végeztetik el, akivel az önkormányzat szerződést köt. Becslések szerint a város támogatása a beavatkozások költségeinek mintegy felét teszik ki.

A kutyatartásra vonatkozó szigorított határozattervezet azt is előírja, hogy minden ebet ivartalanítani kell, kivételt képeznek a törzskönyvezett, fajtiszta kutyák, illetve a látássérülteket és fogyatékkal élőket kísérő szolgálati ebek, valamint az intézmények szolgálatában álló ebek, például rendőrkutyák. A határozattervezet büntetéseket is előír, így az a kutyatulajdonos, aki nem tartja be a szabályokat, 200 és 800 lej közötti pénzbírságot kaphat.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester szerint ezzel az intézkedéssel próbálják megfékezni a kutyák ellenőrizetlen szaporodását. Sepsiszentgyörgyön tavaly 612 kóbor kutyát fogtak be és vittek a szépmezői kutyamenhelyre. A menhelyen minden kutyát féregtelenítenek, beoltanak és azonosító chippel látnak el. Ezt követően minden egészséges kutya bekerül az örökbefogadási programba. Tavaly 319 kóbor ebet sikerült örökbe adni. Néha olyan kutya is kerül a menhelyre, amelyik elcsatangol, így tavaly összesen 18 olyan kutyát fogtak be, amelyeket a mikrochip segítségével beazonosítottak és visszaadtak a gazdáiknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?