Egy hét alatt kétszer támadt a medve a Hargita megyében

Egy lakóház nyári konyhájának ablakát törte be Etéden a medve csütörtökre virradóra, de a gazdasági épületet is megrongálta és juhokat pusztított el. Ha ilyen közel merészkedik a medve, nagy az esélye, hogy emberrel találkozzon, akit félelemből is életveszélyesen megsebesíthet – hangsúlyozta Kolumbán Dávid megyei tanácsos, aki jelentette az esetet Hargita Megye Tanácsánál.

Ez az eset már a második egy hét leforgása alatt, Firtosmartonos határában is bement a medve az istállóba, ahol kecskéket pusztított el – számolt be Kolumbán Dávid, a megyei tanács vidékfejlesztési és mezőgazdasági bizottságának tagja. Mint kifejtette, az a baj, hogy megnőtt a medvepopuláció, ezt bizonyítja az egyedszámlálás, és hogy folyamatosan bemennek a medvék a lakóövezetekbe élelmet keresve. Kiszorítva a természetes életterükből, a gyengébb egyedek nem kapnak már elegendő élelmet a természetben, ezért a lakóövezetekben keresik azt, ezért a háziállatok, adott esetben az emberek életére törnek.

Kolumbán Dávid problémaként említette, hogy a gazdák nem jelentenek minden esetet, mivel az állam nem folyósítja a kártérítést. Hangsúlyozta, fontosak a bejelentések a dokumentálás szempontjából is, hogy az adatokat bizonyítékként fel tudják használni a kormánnyal vagy az európai uniós szervekkel való egyeztetések során. „Az emberek nem bíznak a hivatalos szervekben, ami az emberi életekre és a vadállatokra is veszélyt jelent, mivel ez legtöbbször önbiráskodáshoz vezet” – fejtette ki Kolumbán Dávid.

A megyei tanácsos elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a kormány fizesse ki a károkat, legyen egy éjjel-nappal riasztható egység, illetve megfelelő szabályozással állítsák vissza a kilövési kvótát. A készenléti egységet helyiek alkotnák, létrehozásáról már több alkalommal egyeztettek a megyei tanács képviselői a prefektúrával, a csendőrséggel és a rendőrséggel.

Veszély esetén a vadásztársaságok léphetnének közbe, erre a polgármesteri hivatalokkal kötnek szerződést. Borboly Csaba megyeelnök pénteken felkérte a csíki térség polgármestereit a szerződés megkötésére, és a többi térség elöljáróit is fel fogják kérni erre a lépésre.

A gond az, hogy jelenleg a fokozottan védett fajok listáján szerepel a barnamedve, közben pedig a károk számával, adatokkal bizonyítható a túlszaporulat, hangsúlyozta Kolumbán Dávid. A megyei tanács hozzátette: az érintett hivatalok a civilekkel közösen egy működő megoldást kell találjanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?