Növelték a szociális szolgáltatásokat végző alapítványok támogatását, de nem sokkal

Részmegoldást kínál az a miniszteri rendelet, amely megemeli a szociális szolgáltatásokat végző alapítványok, szervezeteknek szánt pénzkeretet - nyilatkozta Korodi Attila képviselő. 

Mint arról a Maszol is beszámolt, január végén a munkaügyi minisztérium drámaian csökkentette februárra a támogatást, ehhez képest a héten hatályba lépő rendelet előrelépést jelent. Korodi Attila képviselő elmondta, minden ezközt megragadtak ahhoz, hogy a kormány értésére adják, milyen következményei vannak annak, ha a szociális szolgálatásokat nyújtó alapítványok, szervezetek támogatását csökkentik. 

A Hargita megyei törvényhozó hozzátette: az állam nem tekinthet mostoha gyermekként például az idősgondozást, fogyatékkal élők ellátását végző szervezetekre, hiszen nagy részben az állam feladataiból vesznek át akkor, amikor szociális gondozásról beszélünk.

Itt nézhető meg, mely alapítványok, szervezetek kaptak most támogatást. 

Még nem kaptak választ

Derzsi Ákos, az RMDSZ Bihar megyei szenátora elmondta, hogy még nem kapott választ arra az interpellációra, amelyet februárban intézett a szakminiszterhez. Annak ellenére, hogy a 275-ös miniszteri rendelet helyenként jobb megoldást nyújt ezen szervezeteknek, az eredmény távolról sem kielégítő:  „Tavaly decemberben a technokrata kormány 27 millió lejt irányozott elő 2017-re a szociális tevékenységeket folytató civil szervezetek számára, azonban az új kormány februárban ezt az összeget jelentősen megvágta magyarázat nélkül. Márciusban egy újabb miniszteri rendelettel próbálták korrigálni a hibát, de ez korántsem elégséges. Míg februárban csak 5609 ellátottal számolt az új kormány szakminisztere, addig márciusban ezt 8632 ellátottra emelte meg, a decemberi 11661-hez képest.” 

Derzsi Ákos elmondta, hogy a jelenleg hatályban lévő miniszteri rendelet értelmében a szociális szolgáltatásokat végző szervezeteknek országos szinten több száz alkalmazottat kell elbocsátaniuk, hiszen nincs miből fedezniük a kifizetéseket. „Nem lehet játék közben módosítani a játékszabályokat, hiszen ezen szervezetek a tavaly jóváhagyott pénzkeretből tervezték meg az idei tevékenységüket, így most számos költséget nem tudnak fedezni. Az államnak nem szabadna az ilyen jellegű szociális szolgáltatásokra szánt pénzkereten spórolnia, hiszen hosszú távon ezen intézkedések sokkal nagyobb veszteséget okoznak” - magyarázta.

Kiszámítható támogatás kell

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselője, a képviselőház munkaügyi bizottságának titkára úgy értékelte, hogy a márciusi rendelet valamivel jobb, mint a februári, de még mindig nagy hiányosságok vannak: „Elfogadhatatlan, hogy a szociális szolgáltatásokra szánt összegek a mindenkori kormány kénye-kedve szerint alakulnak. Nem lehet így tervezni, ezen szervezetek így nem tudnak érdemben és nyugodtan dolgozni. Kiszámítható stratégiára van szükség, és a törvények összehangolására. Továbbá egyfajta egyensúlyt kell fenntartani az állami és a magán szociális szolgáltatók finanszírozásában, hiszen ugyanazt a munkát végzik, ugyanazzal a hivatalos engedéllyel”. 

Az RMDSZ az elkövetkező időszakban felméri, hogy a 275-ös miniszteri rendelet milyen hatással lesz a szociális szolgáltatásokat végző civil szervezetek mindennapjaira azt követően, hogy a tavaly decemberben jóváhagyott összegeket nem kapják meg teljes mértékben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?